Стразбур експресно го прифати случајот Пауноски

european_court_of_human_rights 19.05.2008 Судот за човекови права во Стразбур експресно ја прифатил апликацијата на ексминистерот за одбрана Љубен Пауноски, со која тој на Судот му испратил факти за повреда на правото за правично судење, за правото на еднаквост на странките, за правото за докази и сведоци, за судење во разумен рок, факти за повреда на правото на семејна и приватна сигурност, повреда на правото на јавно изразување…
Пауноски, некогашниот министер во Владата на Љубчо Георгиевски од 1998 до 2002 година и член на највисокото партиско раководство на ВМРО-ДПМНЕ, првиот пат беше осуден на пет години затвор за злоупотреба на службената положба и овластувања и за наводна проневера на три милиони марки (милион и пол евра) и по автоматизам притворен. Судењето по одлука на Апелациониот суд во Скопје беше вратено кај истиот судија. Втората изречена затворска казна што ја потврди и второстепениот суд е за една и пол година помала.
 
Прочитај повеќе

Владата не го почитува сопствениот налог

vlada 20.05.2008 Владата не го почитува сопствениот налог за прекинување на сите кампањи во предизборието, што беа објавувани како поддршка на нејзината политика. Вчера во одделни медиуми одново се појавија реклами, со што падна во вода даденото ветување.Налогот за запирање на владините рекламни кампањи Владата го даде по сугестија на јавноста и заради почитување на принципите на фер изборна борба и најави мерки против маркетинг-агенциите што нема да се придржуваат до тоа. Но, министерот за правда завчера на две страници ги наброја подготвените и предложените закони на патот кон правосудство според европските критериуми. Настапот на „Глобтротерсите“ на свеченото отворање на спортската сала „Борис Трајковски, исто така се рекламираше со владиниот печат „остваруваме“. Агенцијата за спорт и млади на половина страница го рекламираше бесплатното делење на цедето во рамките на кампањата „Македонија засекогаш“.
 
Прочитај повеќе

Половина од поранешните пратеници не доставиле анкетни листови

 dksk-logo
14.05.2008 Шеесет и шест поранешни пратеници ги доставиле до антикорупциската комисија анкетните листови за имотната состојба. Сите функционери се должни да ги приложат анкетните листови по престанокот на својата функција. Ова не е конечниот број на поранешните пратеници што ја исполниле законскатата обврска бидејќи во наредните неколку дена се чека да стигнат и листовите испратени по пошта. Во СДСМ и во ВМРО-ДПМНЕ изјавија дека нивните пратеници ја исполниле законската обврска и ги доставиле анкетните листови. Во ДПА и во ДУИ вчера не сакаа да коментираат.
 
Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец Април 2008 г.

bistromatno 11.05.2008 Високата парична казна што Основниот суд во Битола му ја изрече новинарот на Битолски весник, по обвинение за навреда на судија на апелациониот суд во Битола, е најматен настан во април.

Ова е оценка на 18 главни уредници во највлијателни печатени и електронски медиуми во Македонија, во месечната анкета „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“.

На листата на бистри настани два предлога имаат по 9 гласови. Тоа се: најавата на Антикорупциската комисија дека ќе испитува за одлуката на Владата за 5.000 вработувања во јавната администрација, како акцијата на Сојузот на студентите во борба против корупција.

 
Прочитај повеќе

Известување до медиумите

Случај „NUMBER PORTABILITY,,

 

09.05.2008 Во месец јули 2007 година Комисијата за јавни набавки (КЈН) на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) распиша отворен повик за набавка на софтвер за реализација на преносливост на броеви заедно со изворен код за одржување на системот и Централната база за пренесени броеви за реализација на преносливост на броеви и за функционални барања на системот за реализација на преносливост на броеви. Овој проект треба да им овозможи на граѓаните при промена на мобилниот или фиксниот оператор да  го задржат бројот и префиксот што го користат.

 

            Тендерот побуди интерес во јавноста од причина што Владата на РМ има обврски од потпишаниот договор со ,,Мобилко,, според кој имплементацијата на овој проект требаше да почне од 1 септември минатата година. По основа на потпишаниот договор компанијата може да бара отштета, а истата ќе се плаќа од буџетот на државата. Исто така, поеради ова и Европската Комисија за електронски комуникации и јавно ја обвини Република Македонија за одолговлекување на имплементацијата на проектот NUMBER PORTABILITY, со што ги остава во нерамноправна позиција новите оператори. Дополнителен негативен ефект од невоведувањето на овој систем се и скапите услуги на фиксната и мобилната телефонија.

Прочитај повеќе

Антикорупциска бара власта да не се расфрла со пари

dksknatpis 09.05.2008 Државната комисија за спречување корупција очекува власта да се воздржи од трошење средства во предизборниот период, за што досега се поведени 16 постапки кои се однесуваат на огласи за вработување и јавни набавки. Комисијата испратила писмо до Владата да се повлече огласот за стипендии за асистенти, а повела постапка за опремување на селските амбуланти и за најавените пет илјади вработувања.

„Државните органи не се учесници во изборите и не треба да се рекламираат во овој период. Затоа е важен член 14, од аспект на наведување на гласачите. Нивното ветување дека нешто ќе направат и ќе одвојат толку средства, макар и како морално почитување на режимот на антикорупциско однесување, е под наше дежурно внимание и треба да има воздршка“, изјави претседателката на Комисијата, Мирјана Димовска.


 

Прочитај повеќе

Се пумпа рејтинг со буџетски пари?

election2006 08.05.2008 Владините кампањи и спотови, со кои деновиве се бомбардира јавноста, како „Ти си Македонија“, кампањата за многудетно семејство, за бесплатни лекарски прегледи и „Образованието е сила“, претставуваат интензивна предизборна пропаганда со која владата собира предизборни поени. Со тоа директно се крши Законот за избори, оценуваат невладините организации за борба против корупцијата. Најпроблематично, според нив, е што ваквиот маркетинг на владата ќе продолжи да се форсира и во екот на предизборната кампања. Освен кампањите, речиси секое министерство преку реклами се фали за сработеното и преку платени огласи ги советува граѓаните. Така, на пример, Министерството за финансии објави оглас во кој на граѓаните им дава совети за предностите и недостатоците на купување автомобил на кредит или на лизинг.

 

Прочитај повеќе

TI се залага за усвојување на јасен ЕУ регистар за лобирање

ti_logo 07.05.2008 Transparency InternationalI) се залага за навремена имплементација на јасен и мандатен регистар за лобирање на Европската Комисија, свикан од Комитетот за уставно надворешно право на 1 Април 2008 година.

Европскиот Парламент ќе гласа утре на 8ми Мај за регистарот за лобисти од Европските институции. TI нагласува дека мандатниот регистар на Комисијата треба да се гледа само како прв чекор, и го поддржува повикот на Парламентот за развивање на здружениот регистар за Парламентот, Советот и Комисијата градејќи врз искуството и инфраструктурата на регистарот на Европската Комисија, наскоро да биде објавен.  

 

 

Прочитај повеќе

Информација за следење на постапката на тендерот за изградба на ХЕЦ Чебрен и ХЕЦ Галиште

logo_eng_jpg 30.04.2008 Денес, на 30.04.2008 година, со почеток во 11 часот, во просториите на Министерството за Економија се спроведе постапката за отворање на понудите за тендерот за изградба на ХЕЦ Чебрен и ХЕЦ Галиште на Црна Река. Според проценките направени во рамки на студијата на генерални инвестиции ( General investment study) изработена во рамки на CARDS програмата во 2004 година, проценките за вредноста на изградба на овие капитални објекти се 159 милиони евра за Чебрен и 200 милиони евра за Галиште, што ја прави оваа инвестициона зделка поголема од онаа за продажбата на ЕСМ. Покрај ова, учесникот на тендерот ќе ја добие и ХЕЦ Тиквеш која се проценува на 1.4 милиони евра, а произведува струја од 200 ггвч.

 

Прочитај повеќе

Фридом Хаус: Намалена слободата на медиумите во Македонија

freedomhouse 30.04.2008 Слободата на медиумите во Македонија е намалена во 2007 година оценува во годишниот извештај американската невладина организација „Фридом Хаус“, рангирајќи ја земјата на 100. место. Медиумите се послободни во: Словенија (46), Бугарија (76), Хрватска (78), Црна Гора (81), Србија (84), Романија (94) и Босна и Херцеговина (97). Од земјите во регионот Македонија, според слободата на медиумите е подобро рангирана само од Албанија (105).

Македонија во извештајот на „Фридом Хаус“ има 47 бодови и е во категорија на држави со „делумно слободни” медиуми. Една година претходно Македонија беше на 98. место со 45 бода. Рангирањето во истражувањето е во распон од 0 (нула) – најслободни до 100 – најмалку слободни.

 

Прочитај повеќе