Вести

Кратењето на дискреционите права на функционерите остана само ветување

Дискреционите овластувања се огромна моќ во рацете на вршителите на јавни функции кои особено се користат при вработувања, назначувања, избори, надоместоци, градежни дозволи. Актуелната власт од првиот ден бомбардираше со ветувања дека тие ќе се намалат, но и по 6 години ништо не е сменето. Експертите тврдат дека проблемот со дискреционите овластувања го нема на…

Прочитај повеќе
Вести

Корупција детектирана во радарот на антикорупционерите

Од истражувањето „Висока корупција и закони скроени по мера“ на „Транспаренси интернешнл“ Наспроти многубројните бурни реакции во македонската јавност за прекршување на Уставот и законите, но и забелешките од претставници на ЕУ за злоупотреба на европското знаменце, законските измени за изградба на коридорите 8 и 10д, познати и како закони во интерес на „Бехтел и…

Прочитај повеќе
Вести

Одржан регионален состанок за проектот: ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција

Регионален состанок за проектот:  ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција

Прочитај повеќе
Вести

Барање за поднесување на оставка на членовите на Судски Совет

До: Судскиот совет на Република Северна Македонија Предмет: Барање за поднесување на оставка на членовите на Судски Совет   Почитувани членови на Судскиот совет на Република Северна Македонија Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата бара од сите членови на Судскиот совет да поднесат оставки. Веќе втора недела јавноста сведочи како Судскиот совет континуирано отстапува од…

Прочитај повеќе
Вести

Состанок на Работната група за подготовка на Предлог на закон за заштита на укажувачи

Претставник на ТИ- Македонија, како дел од Платформата на граѓанскио организации во борбата против корупцијата беше дел од првиот состанок на работната група за подготовка на Предлог на закон за заштита на укажувачи, кој се одржа на 10 мај 2023 во хотел Хилтон.

Прочитај повеќе
Вести

„Бистро – Матно“ Барометар на корупција за месец април 2023 година

Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна и годишните анкети за корупција во рамки на проектот што го нарековме „Бистро-Матно“. Проектот имаше голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот на времето прерасна во релевантен алтернативен барометар на корупцијата и на волјата на државата да се справува…

Прочитај повеќе
Вести

Јавен повик за волонтирање во Транспаренси Интернешнл Македонија

ЈАВЕН ПОВИК за аплицирање на кандидати за волонтирање во Транспаренси Интернешнл – Македонија (https://transparency.mk/ ) Се повикуваат сите заинтересирани кандидати, да се пријават на јавниот повик врз основа на кој се организира волонтерска работа во Транспаренси Интернешнл Македонија. Организацијата има потреба од ангажирање на 1 (еден) волонтер со завршено високо образование за потребите на проектот…

Прочитај повеќе
Вести

Слаѓана Тасева во Топ Тема: Зошто е потребна, а е прескокната дебатата со јавноста и експертите?

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија Слаѓана Тасева гостуваше во емисијата „Топ Тема“ на Телма на тема за законските измени поврзани со автопатите од коридорите 8 и 10Д, чија изградба е доверена на американско-турскиот конзорциум „Бехтел и Енка“. Тасева го истакна и интегритетот и одговорноста на пратениците во Собранието при евентуалното гласање за законските решенија без…

Прочитај повеќе
Вести

Тасева: Ако смета дека треба да запрe надзорот на Коридорите 8 и 10Д, Обвинителството има начин тоа да го направи

Критики и негодување предизвика денешната собраниска седница, на која ќе се гласа за девет предлог-закони поврзани со изградбата на делниците од коридорите 8 и 10д, што треба да ги гради конзорциумот Бехтел и Енка. Покрај опозициските политички партии, и Платформата на граѓански организации за борба против корупција преку отворено писмо побара од претседателот на Собранието…

Прочитај повеќе
Вести

Барање за повлекување на дневниот ред на Седница 112 на Собранието на Република Северна Македонија, закажано на 10 април 2023 година во 11 часот

До: Талат Џафери, Претседател на Собрание на Република Северна Македонија и Пратеници на Собрание на Република Северна Македонија Предмет: Барање за повлекување на дневниот ред на Седница 112 на Собранието на Република Северна Македонија, закажано на 10 април 2023 година во 11 часот. Почитуван Претседател на Собрание, почитувани Пратеници Платформата на граѓански организации за борба против…

Прочитај повеќе