Купување влијание: Парите и политиката во Република Македонија

 naslovna_crinis2013.jpg11.07.2013 Во Република Македонија постои слаба правна рамка и уште послаба практика во обезбедување на веродостојноста на финансиските извештаи на политичките субјекти кои учествуваат во изборите. Едновремено постои многу добра правна основа но изразено слаба примена на одредбите кои се однесуваат на транспарентноста и на државниот надзор над финансирањето на политиката за време на избори.

За проектот
Во период од три години (2010 – 2013) Транспаренси Интернешнл – Македонија во рамки на проектот КРИНИС – “Осветлување на парите во политиката” спроведе две истражувања и низа други активности насочени кон подигање на свеста, подобрување на легислативата и практиката во однос на транспарентноста на парите во политиката. Целта на овој проект беше да се постигне повисок степен на транспарентност и институционални промени преку вклучување на сите клучни засегнати страни и преку вреднување на практиките кои се спроведуваат при политичките финансирања.
Проектот се реализираше преку методологија утврдена од страна на Транспаренси Интернешнел, позната како Кринис методологија, која што вклучува следење на два различни вида на политичко финансирање и тоа: редовното финансирање на политичките партии и финансирањето на изборна кампања за парламентарни или претседателски избори.
Резултатите од првото истражувањето ги презентиравме во 2011 година, а резултатите презентирани во публикацијата: “Купување влијание: Парите и политиката во Република Македонија”, се однесуваат само на транспарентноста на финансирањето на политичките партии за изборната кампања на вонредните парламентарни избори во 2011 година.

 

pdf kupuvanja_vlijanie_-_parite_i_politikata_vo_rm 1.41 Mb

 

 

Прочитај повеќе

Давањето поткуп сеуште е многу високо распространето низ светот, но луѓето се спремни да се борат

pressgcb09072013.jpg 09.07.2013 Повеќе од едно лице од двајца мислат дека корупцијата се има влошено во последниве две години, според светското најголемо истражување за јавното мислење за корупцијта на Transparency International. Но испитаниците во истражувањето исто така цврсто веруваат дека мажат да направат промена и имаат желба да преземат акција против покупот.

Барометарот на глобална корупција 2013 е истражување кое е спроведено од 114,000 граѓани во 107 држави и ја покажува корупцијата широко распространета низ светот. 27 % од испитаниците дале поткуп кога имале пристап до јавните сервиси и институции во последните 12 месеци, откривајќи дека нема подобрување од претходното истражување.

Сеуште, приближно девет од 10 лица од истражувањето кажуваат дека тие би реагирале против корупцијата и додека две третини од нив кои биле прашани да дадат поткуп одбиле, сугерирајќи дека владата, граѓанскиот и бизнис секторот треба да направат  повеќе за да ги ангажираат луѓето во борбата против корупција. Во Македонија податоците говорат дека 82% од испитаниците се спремни да се борат против корупцијата.
 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

“Граѓаните во борба против корупцијата” – тркалезна маса во Штип

 rtstip26062013-1.jpg26.06.2013 Транспаренси Интернешнл – Македонија организираше тркалезна маса на тема: “Граѓаните во борба против корупцијата” која се одржа на 26.06.2013 година во Штип, во Хотел Оаза.
Воведно обраќање на настанот имаше Д-р Слаѓана Тасева, Претседател на Транспаренси Интернешнл – Македонија, како и Градоначалникот на Општина Штип М-р Илчо Захариев.   Потоа следеше презентација  за досегашната работа на Центрите за совети и правна помош во изминатите 10 месеци, каде со посебен осврт се истакна имплементацијата на бесплатни телефонски линии за пријавување на корупција и имплементација на Законот за јавна внатрешна контрола.
Присутните граѓани во текот на дискусијата ги нагласија проблемите со корупција во правосудството и работата во управните органи.
Од тука произлезе и заклучокот дека граѓаните во борбата против корупцијата сè повеќе се вклучуваат самоиницијативно, но помошта ја бараат од канцелариите на „Транспаренси интернешнл“ – Македонија.

– Анализите говорат дека македонските граѓани сè повеќе ни веруваат и наместо кај Антикорупциската комисија, претставки доставуваат до нашите канцеларии, вели Слаѓана Тасева, претседател на „Транспаренси интернешнал" – Македонија.

 

 

Прочитај повеќе

Пријави за 26 судии кои прикриле имот

court-wall.jpg 28.06.2013 Дваесет и шест судии досега добиле прекршочни пријави затоа што прикриле имот. Носителите на јавните функции во судството до Државната комисија за спречување корупција дале непотполни податоци во анкетните листови и не пријавиле промена на имотната состојба, поради што било поднесено барање за испитување на имотната состојба до Управата за јавни приходи. Станува збор за состојба која е утврдена во 2011 година, кога финансиската состојба на судиите беше на агендата на проверките на Антикорупциската комисија. Вакви проверки минатата година антикорупционерите правеа и за сите градоначалници во земјава. Според најавите, веќе идната недела на маса кај антикорупционерите треба да се најдат и финансиските извештаи на партиите што учествуваа на последните локални избори во земјава.
 
 
Прочитај повеќе

Недостаток на јавна доверба во политичките партии: Поткопување на демократијата на Балканот

ti.jpg 25.06.2013 Хрватска треба да го направи финансирањето на политичките партии повеќе транспарентно со цел да ја зајакне својата демократија со оглед на подготовките за приклучување на Европската унија (ЕУ), се вели во извештајот објавен денеска од Транспаренси Интернешнл. Во извештајот исто така, се повикуваат Албанија, Косово, Македонија и Србија да направат напредок во оваа критична област.


Извештајот: “Купување влијание: Парите и Изборите на Балканот”, предупредува дека недостигот на јавна доверба во политичките партии му се заканува на демократскиот процес на Балканот. Граѓаните во Македонија, Хрватска и Србија на политичките партии гледаат како најмногу корумпирани од дванаесетте јавни институции кои што беа тестирани, според Глобалниот Барометар на корупција за 2013 година, кој што треба да се објави ова лето.

 

pdf 2013_buyinginfluence_crinisbalkans_en 621.22 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Корупција на факултетите има, но никој не се осмелува да пријави

manmoney.jpg 21.06.2013 Ниту еден пријавен случај на корупција во анти корупциските канцеларии на факултетите. Иако постојат повеќе од 3 години, никој не влегол да се пожали дека му е побарано мито.

Јавна тајна е дека услов за полежен испите кај некои професори е купена книга, но студентите тоа го премолчуваат.

Од парламентот се свесни дека канцелариите не функционираат, поставени се на централно место во факултетот, нема дискреција, и ги разбираат колегите кои не пријавуваат од страв да не паднат на испит и изгубат година.

-Канцелариите има недостаток, студентите имаат една поинаква перцепција затао што тие с ена факултетите и  затоа што сметаат дека некој професор ќе ги види и ќе ги етикетира, како еве ги тие студенти кои пријавуваат корупција, изјави Марија Василева-орг.секретар во СПУКМ.

 

 

Прочитај повеќе

Граѓаните не пријавуваат корупција

 corruption_happens.gif08.05.2013 Телефонските линии за пријавување мито и корупција се „мртви“. Скоро никој не пријавува случаи на корупција на телефонските броеви кои специјално за таа намена се отворени во државните институции. Не е познато колку случаи со сомнеж за корупција се пријавени и на специјалната линија 199 која уште во 2007 година беше промовирана како национална линија за пријавување мито и корупција. Надлежните во Министерството за внатрешни работи, кое оперира со оваа линија, каде може да се пријави каков било случај на корупција, тврдат дека генерално е намален бројот на јавувања, но не прецизираат колку од нив се бројат како случаи пријавени за мито и корупција.
 
 
Прочитај повеќе

Зајакнување на Конвенцијата против корупција на Обединетите нации и нивните механизмите за ревизија

uncac-coalition.jpg 29.04.2013 Почитувани, Биро и членовите на UNCAC Имплементација група за ревизија
Ние ви се обраќаме во интерес на UNCAC Коалицијата и нејзиниот Координативниот комитет на UNCAC Механизмот за ревизија. Воедно, ние би сакале да им препорачуваме на UNCAC државите пристапнички, Имплементационата група за преглед (IRG) и UNDOC за постигнатиот напредокот во досегашниот прв циклус на преглед на спроведувањето на Конвенцијатa против корупција на ОН.
Во период на економската неизвесност и со растечките напор на јавна доверба во државниот  и приватниот сектор, прашање е на итност за да се постигне напредок во национални и глобални акции за спречување на корупцијата, со користењето UNCAC како рамка. Ова може само да биде постигнато преку јакнење на алијансите помеѓу засегнатите страни кои се посветени на спречување на корупцијата.
 
 
Прочитај повеќе

Натамошно влошување на состојбата со медиумите во Македонија

freedomhouse.jpg 01.05.2013 Карин Карликер, директорка на проекти за слободата на медиумите при Фридом хаус, во кусиот разговор за Гласот на Америка претстави поразителена слика за состојбата со медиумите во Македонија, според денеска објавениот глобален извештај на организацијата.
Таа регистрира натамошно влошување на ситуацијата во 2012-та:  „Македонија сега им 56 поени на скалата од 0 до 100 и во моментов е рангирана како една од најлошите земји на Балканот“.
Колку може да опстои независното новинарство во актуелната клима во Македонија? Карликер коментира:  „Генерално, политичката состојба е мошне поларизирана и тоа се одразува на медиумите.  Во тој контекст, просторот за балансирано известување дефинитивно се скуси со затворањето на многу независни и опозициони медиуми.  Има мал простор, но и тој дефинитивно се затвора.  Во Македонија станува потешко за независните новинари да си ја вршат работата и тоа посекако не` загрижува“.
 
 
Прочитај повеќе

Стејт департмент: македонската влада се меша во судството и медиумите

state-department.jpg 19.04.2013 Американскиот Стејт департмент го објави Извештајот за човекови права за 2012 година. Во делот за Македонија, меѓу другото, се наведува дека најважни проблеми за човековите права се: неуспехот на владата целосно да го почитува владеењето на правото, нејзиното непочитување на парламентарните процедури, мешањето во судството и медиумите, селективното гонење на политичките противници на лидерите на земјата, како и значително ниво на корупција на власта и на полициска неказнивост.
Загриженост за човековите права, според извештајот на Стејт департментот, претставуваа и тензиите меѓу македонската и албанската заедница, како и социјалната дискриминација против Ромите и другите етнички малцинства. Други проблеми со човековите права биле малтретирање на притвореници и затвореници од страна на полицијата и затворските чувари, семејно насилство врз жени и деца, детска проституција, дискриминација на жените и лицата со посебни потреби.
 
 
Прочитај повеќе