Вести

СИСТЕМИ ЗА ВНАТРЕШНО ПРИЈАВУВАЊЕ: ПРИНЦИПИ НА НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ ЗА ЈАВНИ И ПРИВАТНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Укажувањето е еден од најефективните начини за откривање на корупција, измама, лошо управување и други неправилности кои го загрозуваат јавното здравје и безбедност, финансискиот интегритет, човековите права и животната средина. Неетичкото или незаконското однесување во бизнисот и јавните институции, исто така, може да доведат до катастрофални последици за самите организации. Повеќето укажувачи за сомнителни неправилности…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателката на ТИ-Македонија во Гласот на Народот зборуваше на повеќе актуелни теми

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева на 07.11.2023 година беше гостинка во емисијата „Гласот на Народот“ на тема корупција на Вистинска телевизија. Таа го искажа своето видување за тоа кои институции се најкоруптивни, даде коментари околу случајот „Бехтел и Енка“, како и за измените на Кривичниот законик, а исто така зборуваше и за други…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателката на ТИ-Македонија, Слаѓана Тасева во Тема на денот: Корупцијата во земјава и борбата со неа

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева гостуваше во „Тема на денот“ на тема „Корупцијата во земјава и борбата со неа“ на Македонската радио телевизија. Тасева го истакна својот став околу финансирањето на политичките партии и промовирањето на нивните кампањи, а исто така ги сподели и нејзините очекувања околу новиот извештај на Европската комисија за…

Прочитај повеќе
Вести

15 НАЧИНИ НА КОИ МЛАДИТЕ МОЖАТ ДА СЕ БОРАТ ПРОТИВ КОРУПЦИЈАТА

Младите ширум светот несомнено имаат моќ да помогнат во формирањето на поправеден свет. Многу млади луѓе се борат против корупцијата и прават голема разлика во општеството. И ние ве поддржуваме во ова. За оние кои се заинтересирани за справување со корупцијата, но не знаат од каде да почнат, еве 15 одлични идеи од пакетот антикорупциски…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец октомври 2023 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ОКТОМВРИ 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“.   Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе
Вести

Слаѓана Тасева во 24 анализа – Можно ли е да прогледа Јустиција?

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија Слаѓана Тасева гостуваше во емисијата „24 анализа“ на Телевизија 24. Правна држава на колена, правосудство за ремонт, доверба нула. Можно ли да прогледа Јустиција? Дали законот за амнестија се прави за слобода на поединци блиски до власта пред избори или за растеретување на затворите? Измените на КЗ -политика или право?…

Прочитај повеќе
Вести

Намалените казни ќе влијаат и врз примената на ПИМ

Според член 253 од Законот за кривична постапка посебните истражни мерки може да се определат кога има основи на сомневање за кривични дела за кои е пропишана казна затвор од најмалку 4 години.   „Сожалување за виновните е предавство на невините“, „Златното око на правдата гледа и го бара неправедниот човек“… Ова се дел од…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец септември 2023 година

  БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец Септември 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“.   Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции…

Прочитај повеќе
Вести

Пендаровски да го искористи правото на вето, побара Платформата на граѓански организации за борба против корупција

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата денеска побара од Претседателот на државата Стево Пендаровски да го искористи уставно загарантираното право на вето, и да не го потпише указот за прогласување на измените на Кривичниот законик кои вчера, на 6 септември 2023 ги усвои Собранието. Платформата нагласува дека има две причини зошто Претседателот Пендаровски…

Прочитај повеќе
Вести

Известување до медиуми: Повлекување на предлогот за измена на КЗМ. Тоа е обид за „тивка амнестија“

Известување до медиуми: Повлекување на предлогот за измена на КЗМ. Тоа е обид за „тивка амнестија“   Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ-М) изразува загриженост во врска со Предлогот на Владата за изменување и дополнување во скратена постапка на Кривичниот законик.   Предложените измени се спротивни на заложбата за безусловна борба против корупцијата и за засилени санкции…

Прочитај повеќе