Скопска „единица“ ветува поголема транспарентност во работењето

sudstvo.jpg
02.11.2009 Основен суд Скопје 1 како најголем кривичен суд во државава и во кој се постапува по предмети што се однесуваат на организираниот криминал и корупција во скоро време планира комплетно отворање не само кон јавноста, туку и кон граѓаните. Веќе еден месец во скопска „единица“ се преземаат одредени активности за отворање канцеларија за односи со јавноста, а оттаму и најава за нови иницијативи со кои судот ќе се доближи до граѓаните.
 
Прочитај повеќе

Зголемените плати на судиите не гарантираат независно судство

court-wall.jpg
31.10.2009 Корупцијата во судството нема да се намали и покрај одлуката за зголемувањето на платите во судството, едногласни се експертската и политичката јавност, откако собраниската комисија за политички систем одлучи да ги награди членовите на Судскиот совет и на Советот на јавни обвинители со повисоки плати. Со последната одлука на комисијата, кој сé уште се разгледува во собраниските комисии, со месечни примања од околу 80.000 денари, претседателите на Судскиот совет и на Советот на јавни обвинители (во случајов Васил Грчев и Елена Гошева) ќе бидат најплатените државни функционери, заедно со претседателот, премиерот и спикерот во Собранието, кои примаат плата од околу 90.000 денари.
 
Прочитај повеќе

Камери ќе ги следат и судиите

sud-vnatre.jpg 26.10.2009 Најавите дека во секоја судница ќе се постави камера за да се чува аудиовизуелниот запис од претресот, предизвикува контроверзни реакции од јавноста. Од една страна, граѓаните сметаат дека тоа ќе ја ограничи манипулацијата од судиите и ќе им обезбеди правично судење, а експертите предупредуваат дека мора да се предвидат ефикасни мерки за заштита од злоупотреба на снимките. – Веста дека ќе се воведуваат камери во судниците е позитивна затоа што судиите ќе мора да внимаваат како судат и нема да можат да се однесуваат како кадии – реагира граѓанин, кој по неправично судење, во потрага по правдата, се жалел во Судот за човекови права во Стразбур.
 
Прочитај повеќе

Македонија во 2009. најдобра по медиумските слободи на Балканот

rwb.gif 20.10.2009 Македонија напреднала осум места во извештајот на Репортери без граници (РСФ) за медиумските слободи во светот и за 2009. е најдобро рангирана балканска земја.

Македонија во извештајот за 2009 година се наоѓа на 34 место со 8,75 негативни поени, додека лани била на 42. со 8,25 негативни поени. Во извештајот вкупно се рангирани 175 земји.

После Македонија од земјите во регионот најдобро рангирана е Грција (35), Словенија е 37, БиХ е 39, Романија е на 50 место, следат Србија (62), Бугарија (68), Косово (75), Црна Гора (77), кај Хрватска (78) е регистриран голем пад поради убиствата врз новинарите, додека Турција е (122).
 
Прочитај повеќе

Корупцијата и натаму владее со Балканот

  udripari15.10.2009 Недоволно ефикасна борба против корупцијата е критиката на Европската комисија во годишниот извештај за напредокот во евроинтегративниот процес на сметка на речиси сите земји на западен Балкан.

Она што може да се види на прв поглед како заедничка и тоа негативна ставка во извештаите за напредокот на скоро сите држави на западен Балкан се лошите резултати во борбата против корупцијата и организираниот криминал.

Драго Кос претседател на групата држави на Советот на Европа, за Дојче веле ги коментирал наводите на ЕК за недоволно ефикасната борба против корупцијата на западен Балкан.

“Европската комисија е целосно во право. Сите овие земји имаа многу големи проблеми со корупцијата. Тоа не е ситуација само денес, тоа произлегува од историјата. Разликите, меѓутоа  постојат кога ќе погледнеме што тие земји работат со проблемот корупција“, изјавил Кос.

 

Прочитај повеќе

Македонија доби препорака за почеток на преговори за членство во ЕУ

 mac-euflag14.10.2009 Македонија доби препорака за почеток на преговори за членство во Европската Унија.Еврокомесарот за проширување Оли Рен ова го соопшти попладнево во Брисел претставувајќи го Извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија.„Сега може да препорачаме отворање на преговори за членство со поранешната југословенска република Македонија“, изјави Рен „Земјата оствари убедлив напредок и суштински се осврна на клучните реформски приоритети“, истакна комесарот, осврнувајќи се на осумте одредници.

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец септември 2009 г.

 bistromatno12.10.2009 Медиумите како најголеми донатори на политичките партии во изборните кампањи се најматни за септември, зад нив се нејасните трошоци на министерствата.Вака одлучија 18 уредници на електронските и печатените медиуми, кои учествуваа во анкетата Бистро – Матно на Новинската агенција Макфакс и на невладина организација „Транспарентност нулта корупција".

 

Прочитај повеќе

Владата за реклама лани потрошила 10 милиони евра

investmac 08.10.2009 Безмалку 10 милиони евра потрошила Владата во текот на 2008 година за кампањи, реклами, соопштенија и повици, што претставува 49 отсто од вкупниот нејзин буџет за ланската година. Во неофицијалниот извештај на Државниот завод за ревизија за работата на Владата во минатата година до кој дојде „Нова Македонија“ се гледа дека Владата во буџетот за 2008 година одвоила речиси 20 милиони евра за реализирање на владината програма, што е за 50 отсто повеќе од 2007 година. Најголем дел од овие средства, околу 75 отсто, бил потрошен на стоки и на услуги, а само еден процент бил потрошен на капитални расходи. Проблематични јавни набавки, вработување на слепо по принципот на правична застапеност на заедниците и ненаменски трансфери до невладини организации се само дел од наодите на ревизорите.
 
Прочитај повеќе

Против државата нема право на жалба

vaga 07.10.2009 На незадоволните граѓани од пресудите на Управниот суд две години им е скратено уставното право на жалба оти во Законот за управна постапка не е предвидена двостепеноста на постапката пред Управниот суд. Скандалозниот превид на Министерството за правда и законодавецот деновиве е корегиран со одука на Уставниот суд кој со одлука ја укина уставно спорната одредба и привремено правото на жалба го врати во Врховниот суд.
 
Прочитај повеќе

Тендерите се уриваат со поткуп и со незнаење

doubledecker 05.10.2009 Корумпираност, договори во четири очи, нестручно подготвена документација, процедури што траат по неколку месеци, високи банкарски гаранции, како и широк простор за утврдување на критериумите, се причини поради кои повеќе од 15 проценти од тендерите во државава пропаѓаат, сметаат стручњаци и политичари. – Имаме рекорден број на тендери што паѓаат. Сосема е јасно дека тоа се случува зашто не победил тој што треба. Тоа е случај со сите тендери што се распишани во државава во последниве три години.
 

Прочитај повеќе