Се пумпа рејтинг со буџетски пари?

election2006 08.05.2008 Владините кампањи и спотови, со кои деновиве се бомбардира јавноста, како „Ти си Македонија“, кампањата за многудетно семејство, за бесплатни лекарски прегледи и „Образованието е сила“, претставуваат интензивна предизборна пропаганда со која владата собира предизборни поени. Со тоа директно се крши Законот за избори, оценуваат невладините организации за борба против корупцијата. Најпроблематично, според нив, е што ваквиот маркетинг на владата ќе продолжи да се форсира и во екот на предизборната кампања. Освен кампањите, речиси секое министерство преку реклами се фали за сработеното и преку платени огласи ги советува граѓаните. Така, на пример, Министерството за финансии објави оглас во кој на граѓаните им дава совети за предностите и недостатоците на купување автомобил на кредит или на лизинг.

 

Прочитај повеќе

TI се залага за усвојување на јасен ЕУ регистар за лобирање

ti_logo 07.05.2008 Transparency InternationalI) се залага за навремена имплементација на јасен и мандатен регистар за лобирање на Европската Комисија, свикан од Комитетот за уставно надворешно право на 1 Април 2008 година.

Европскиот Парламент ќе гласа утре на 8ми Мај за регистарот за лобисти од Европските институции. TI нагласува дека мандатниот регистар на Комисијата треба да се гледа само како прв чекор, и го поддржува повикот на Парламентот за развивање на здружениот регистар за Парламентот, Советот и Комисијата градејќи врз искуството и инфраструктурата на регистарот на Европската Комисија, наскоро да биде објавен.  

 

 

Прочитај повеќе

Информација за следење на постапката на тендерот за изградба на ХЕЦ Чебрен и ХЕЦ Галиште

logo_eng_jpg 30.04.2008 Денес, на 30.04.2008 година, со почеток во 11 часот, во просториите на Министерството за Економија се спроведе постапката за отворање на понудите за тендерот за изградба на ХЕЦ Чебрен и ХЕЦ Галиште на Црна Река. Според проценките направени во рамки на студијата на генерални инвестиции ( General investment study) изработена во рамки на CARDS програмата во 2004 година, проценките за вредноста на изградба на овие капитални објекти се 159 милиони евра за Чебрен и 200 милиони евра за Галиште, што ја прави оваа инвестициона зделка поголема од онаа за продажбата на ЕСМ. Покрај ова, учесникот на тендерот ќе ја добие и ХЕЦ Тиквеш која се проценува на 1.4 милиони евра, а произведува струја од 200 ггвч.

 

Прочитај повеќе

Фридом Хаус: Намалена слободата на медиумите во Македонија

freedomhouse 30.04.2008 Слободата на медиумите во Македонија е намалена во 2007 година оценува во годишниот извештај американската невладина организација „Фридом Хаус“, рангирајќи ја земјата на 100. место. Медиумите се послободни во: Словенија (46), Бугарија (76), Хрватска (78), Црна Гора (81), Србија (84), Романија (94) и Босна и Херцеговина (97). Од земјите во регионот Македонија, според слободата на медиумите е подобро рангирана само од Албанија (105).

Македонија во извештајот на „Фридом Хаус“ има 47 бодови и е во категорија на држави со „делумно слободни” медиуми. Една година претходно Македонија беше на 98. место со 45 бода. Рангирањето во истражувањето е во распон од 0 (нула) – најслободни до 100 – најмалку слободни.

 

Прочитај повеќе

TI и Enablon ги соединија своите сили за да им помогнат на компаниите да се борат против митото

 ti

7.04.2008 Transparency International (TI) – глобалната антикорупциска коалиција и Enablon, водечкиот провајдер за корпоративно одговорен менаџмент софтвер, денес го презентираа Анти Подмитувачкиот Систем на Enablon (Anti-Bribery System – ABS), веб-базиран, анти-мито, самооценувачки алат за компаниите кој што сакаат да го спречат митото во нивната работа.

 

 

Прочитај повеќе

Цивилното општество – помош за ЕУ

 brisel042008

21.04.2008 Организациите на цивилно општество имаат клучна улога во подигнувањето на свеста дека неопходните реформи во земјите се спроведуваат не заради Европската Унија, туку за доброто на граѓаните, смета еврокомесарот за проширување Оли Рен. На Конференцијата за развој на цивилното општество во Југоисточна Европа, која се одржа во Брисел и на која присуствуваа 450 учесници од цела Европа, Рен изјави дека би сакал луѓето во регионот себеси да не се гледаат како луѓе што преземаат исполнување на однадвор наметнати услови, туку како луѓе што ја создаваат сопствената иднина. Според еврокомесарот, претставниците на цивилното општество се мост помеѓу институциите на ЕУ, националните власти и граѓаните и тие организации може да ја подигнат свеста за успесите и предизвиците на проширувањето на ЕУ.

 

Прочитај повеќе

Владата работи и троши со полн капацитет

vlada 19.04.2007 Сите јавни набавки и вработувања се со буџетски пари, велат во Министерството зафинансии,а експертите сметаат дека активностите, освен неопходните, во изборниот период треба да мируваат

Владата ги користи недореченостите и двосмисленостите во Законот за спречувањето на корупција за непречено да троши државни пари за промотивни цели. Вака експертите гледаат на последните конкурси за вработувања и за јавни набавки што ги спроведува Владата.Пред неколку дена претседателката на невладината „Транспарентност-нулта корупција“, Слаѓана Тасева, предупреди дека е можно да се изигра законот, кој забранува вонредни исплати и почнување нови проекти од моментот на распишувањето на изборите. Иако се ограничуваат вонредни исплати и почнување нови проекти, одредбата во законот завршува со: „освен ако за таа намена не се обезбедени пари од буџетот“.

Прочитај повеќе

Многу зборови, малку резултати

 dksknatpis

17.04.2008 Државната комисија за спречување на корупцијата, место резултати за сработеното минатата година во борбата против корупцијата и криминалот, на јавноста вчера и испорача зборови.
Претседателката на Комисијата Мирјана Димовска, на презентацијата на годишниот извештај за работата на Антикорупциската во 2007 година, се пофали со поповолна клима која овозможува конкретни постигања и ефикасност во борбата против корупцијата. Во извештајот, а ниту во излагањето на Димовска никаде не се спомна зборот резултати. Комисијата се пофали и со новите простории за работа, кои ги немаше во изминатите пет години од постоењето. За нив постигање е и што Антикорупциска комисија сега има и посебна ставка во буџетот, која ќе и обезбеди финансиска самостојност во борбата за спречување на корупцијата.

Прочитај повеќе

Буџетот на ЕУ бара одговорност

ti_logo15.04.2008 Бидејќи Европската Унија бара начини за подобрување како да го троши буџетот – моментално 129 билиони евра – Transparency International (TI) денес предложи дека институциите на ЕУ и земјите членки треба да ја зголемат својата транспарентност и одговорност.

 

“Моменталниот преглед на буџетот на Европската Унија обезбедува единствена можност за систематски надзор на сите аспекти на трошење на Европската Унија, вклучувајќи го и Структурниот Фонд“, истакна Jana Mittermaier, шеф на Бриселската Канцеларија на Transparency International. Како еден дел од препораките поднесени денес до ЕУ процесот за преглед на буџет, TI предлага дека секоја земја членка треба да има поголема одговорност за фондовите потрошени на својата територија, покрај другите решенија.

 

Прочитај повеќе