Соопштение

ti-m.jpg 14.11.2012 Во изминатиот период поголем број на граѓани, жители на централното градско подрачје во Скопје, се обратија до ТИ–Македонија во врска со задолжување за плаќање на данок на имот.
Имено, врз основа на Решение за утврдување на својство на споменик на културата – Урбана целина „Централно градско подрачје II“ во Скопје; бр.0804-259/1 од 01.06.1998 година на Завод за заштита на спомениците на културата на град Скопје, граѓаните согласно закон не биле должни да плаќаат данок на имот. Некои од нив откако се стекнале за ова сознание побарале и добиле, од ЕЛС „Центар“ регрес кој според закон можеле да го побаруваат,  односно им бил вратен износот на средства уплатен по бесправен основ за последните 5 години. Некои од ови граќани, сега повторно добиле даночно задолжување и исто така задолжување да ги вратат средствата добиени по основ на ваквиот регрес.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Транспаренси: Неодговорното трошење ја чини ЕУ 1.800 милијарди евра

ti_logo.jpg 06.06.2012 Тесната врска меѓу бизнисот и владите е главната причина за појава на корупцијата и поткопување на економската стабилност, а неодговорното трошење на јавните финансии е причината за сегашната европска финансиска криза. Ова е заклучокот на последниот извештај на Транспаренси интернешнал насловен „Пари, политика, моќ: Корупциски ризици во Европа“. Во своето истражување Транспаренси како најслаби играчи во борбата против корупцијата во Европа ги гледа политичките партии, бизнисот и администрацијата. Како најдобри алки пак, во справувањето со овој криминал во извештајот се истакнати државните ревизори, омбудсманите и изборните комисии.

„Во Европа многу од институциите кои ја дефинираат демократијата и ја прават државата способна да се справи со корупцијата се мошне слаби. Овој извештај покренува збунувачки прашања во време кога на Европа & е потребно транспарентно раководство, кое ќе се обиде да ја реши економската криза“, се вели во изјавата на извршниот директор на Транспаренси интернешнал, Кобус де Свард.

 
 
Прочитај повеќе

Kорупција има помалку или е помалку видлива?

corruption_happens.gif 04.06.2012 Kаква е состојбата со корупцијата во Македонија? Стејт департментот во последниот извештај за состојбата со човекови права оцени дека таа е најзначаен проблем во земјава, а обвини за „значително ниво на корупција на власта“. Антикорупциската комисија смета дека во земјава нема релевантна анализа за корупцијата, заснована на факти, а МВР посочува дека Македонија за пет години многу напредувала на листата со перцепција на корупцијата. Наспроти нив, невладината „Транспаренси интернешнл Македонија“ смета дека состојбата со корупција во земјава е најлоша досега.
 
 
Прочитај повеќе

Реакција по повод информација дека ДКСК ќе изработува стратегија и етички кодекс за бизнис секторот

28.05.2012 По вестa објавена во медиумите, за тоа дека “Државната комисија за спречување на корупцијата и Бизнис конфедерацијата на Македонија, заеднички ќе изработуваат стратегија и етички кодекс за водење бизнис без корупција“, би сакале да ве информираме дека во Република Македонија вакви етички кодекси веќе се изготвени и истите постојат од 2007 година.
Транспаренси Интернешнл – Македонија во соработка со Стопанската Комора на Македонија и Стопанската комора на Северо-западна Македонија изготви “Кодекс на деловна етика и однесување на акционерски друштва“ како и „Кодекс на деловна етика и однесување за мали и средни претпријатија“, кои se имплементирани од повеќе компании, членки на овие стопански комори. Кодексите може да ги видете на веб страната на Транспаренси Интернешнл – Македонија  и на веб страните на овие стопански комори, а истите се објавени и во публикацијата “Нула толеранција за корупцијата“.(http://www.transparency.org.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=216&Itemid=61 )
 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Извештај на Стејт департментот за човековите права

state-department.jpg

 24.05.2012 2011-та била „бурна и значајна“ за оние чии човекови права беа загрозени и за сите кои се обидоа да обезбедат владите да ги почитуваат правата, рече американската државна секретарка Хилари Клинтон на објавувањето на редовниот годишен извештај на Стејт департментот на оваа тема.  Таа го потенцираше фактот дека милиони луѓе ширум светот кренале глас за почитување на човековите права, од револуциите на Арапската пролет на Блискиот исток, па се` до Бурма, каде дојде до историски политички реформи.
 
Во делот за Македонија стои дека „најважен проблем е неуспехот на владата целосно да го почитува владеењето на правото, што се одразува во нејзиното мешање во судството и медиумите, во селективното судско гонење на политичките противници на државниот врв, како и во значителното ниво на владина корупција и неказнивоста на полицијата“.
 
 
Прочитај повеќе

Опаѓа слободата на печатот во Југоисточна Европа

freedomhouse.jpg 04.05.2012 Значително намалување на слободата на печатот се случило во регионот на Централна и Источна Европа/ Евроазија во текот на 2011. година, се вели во извештајот на американската организација „Фридом хаус“ објавен во вторникот (1. мај).
Тука спаѓаат сите 15 поранешни советски републики, Чешка, Унгарија, Полска, Словачка и Словенија, плус девет балкански држави – ​​Албанија, Босна и Херцеговина (БиХ), Бугарија, Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Романија и Србија.

 

 

Прочитај повеќе

Корупцијата пречка за проширувањето на Европската унија

 euro.png14.05.2012 Според индексот за корупција на Транспареси интернешнл, кој опфаќа 183 земји, проблеми има и во Унгарија, Бугарија, Хрватска, Чешка и Италија. Грција се наоѓа на 80-то место на листата. Мито има и во Германија – според копруцијата Германија во европски рамки е на средно ниво, во светски рамки на 14 место.

„Штетите кои корупцијата ги предизвикува врз стопанството на ЕУ годишно се проценуваат на 120 милијарди евра“, вели комесарот на ЕУ Сесилија Малмстром. „Тоа е околу еден процент од европскиот БДП, односно речиси еден вкупен годишен буџет на ЕУ“. Видот на корупцијата и опсегот се разликуваат од земја до земја, меѓутоа како долгорочен феномен подеднакво им штети на сите земји членки на ЕУ и на Унијата во целина. Таа води до помали инвестиции, попречување на внатрешниот пазар и ги намалува јавните финансии.

 

 

 

 

Прочитај повеќе

Ќе се мери ефективноста на борбата против корупцијата

dksknatpis.jpg 27.03.2012 Државната тело за спречување корупција ќе ја мери ефективноста на антикорупциските мерки и ќе надгледува како државните институции ја спроведуваат Државната програма за превенција и репресија на корупција. Тоа се генерално задачите што биле зацртани на средбата на претставници на Антикорупциската комисија и на Европската комисија. Во рамките на дијалогот на високо ниво со Европската комисија (ЕK), Македонија доби задача да ги засили антикорупциските мерки и нивната примена.
 
 
Прочитај повеќе

Малку се следи патот на парите во борбата против корупцијата

corruption_happens.gif 14.03.2012 Мерката за спречување на корупцијата со примена на конфискација на имот воопшто не се применува или нејзината примена е незначителна, се наведува во извештајот на коалицијата „Сите за правично судење“, која спроведе истражување за ефикасноста на надлежните органи во борбата против корупцијата. Ваква забелешка е нотирана и во последниот Извештај на Европската комисија за напредокот на Македонија, каде што се наведува дека капацитетот на судството да се справи со чувствителните случаи на корупција на високо ниво е слаб, дека судовите за таквите случаи применуваат благи казни, како и дека примената на мерката конфискација е незначителна.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Периодична публикација на Transparency International-Macedonia “АУДЕО бр.3”

audeo.jpg

21.02.2012 Пред Вас се наоѓа третото издание на електронската публикација „АУДЕО“. Содржината на овој број е посветена на односот на Република Македонија кон интересите на монополите, а евидентно и спротивно на уставните определби, преку грбот на граѓаните и спротивно на нивните интереси.
Неодамна започна разврската на аферата „Телеком“ со која според она на што се согласил Маѓар Телеком во САД, од 2005 до 2007 година бил продолжен монополот на Маѓар Телеком со согласност од функционери во Владата на Република Македонија. Анализата и 
заклучоците до кои дојде ТИ–Македонија за постапките на релевантните органи во САД и Република Македонија се пред Вас. Наодите од анализа на обемот и начинот на покриеност на оваа тема во медиумите од аспект на истражувачкото новинарство се исто така составен дел на ова издание.
Дополнително, дека монополите посегаат по најосновните потреби на граѓаните, здравјето и комуникацијата, зборува и позицијата на Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ) која допрва ќе се димензионира со промените во здравствената легислатива.
 
  
 

Прочитај повеќе