Вести

Средба на ДКСК со претставниците на граѓанскиот сектор

Претседателката и членовите на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), одржаа средба со претставниците на граѓанскиот сектор – членки на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата, во состав: Институт за демократија Социетас Цивилис Скопје, Коалиција за правично судење, Македонски центар за меѓународна соработка, Хелсиншки комитет за човекови права, Транспаренси Интернешнал Македонија и…

Прочитај повеќе
Вести

Пандовски гостин во емисијата „Миленко Неделковски Шоу“

Благоја Пандовски зборуваше на повеќе теми, вклучувајќи го и Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година, којшто беше објавен на крајот на јануари, а детално го објасни и начинот на оценување и рангирање на зејмите на ранг листата. Пандовски разговараше и за извештајот за Националниот систем на интегритет, за измените на Кривичниот законик,…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец февруари 2024 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ФЕВРУАРИ 2024 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот…

Прочитај повеќе
Вести

Пандовски – Без нов Изборен законик нема да се намали корупцијата

Благоја Пандовски гостуваше во неделното интервју на Радио Слободна Европа. Пандовски разговараше за препораките на ОБСЕ/ОДИХР за финансирање на партиите и укинување на државно платени политички реклами и Изборниот законик, за Индексот за перцепција на корупцијата, како и за други актуелни теми. Целиот разговор можете да го погледнете на видеото подолу.  

Прочитај повеќе
Вести

Благоја Пандовски за ТВ 24 на тема Индекс на Фридом Хаус за 2023 година

Благоја Пандовски даде изјава за ТВ 24 на тема годишниот извештај на Фридом Хаус за 2023 година. Пандовски посочи дека Македонија е оценета како делумно слободна земја со 67 поени, што е еден поен помалку споредено со претходната година. Тој потенцираше според извештајот на Фридом Хаус, Македонија е парламентарна држава која се соочува со големи…

Прочитај повеќе
Вести

Почесниот претседател на ТИ-Македонија, г-ѓа Тасева за ТВ 24 на тема: (зло) употреба на државни ресурси за партиски агенди

Почесниот претседател на ТИ-Македонија, г-ѓа Слаѓана Тасева даде свое видување за ТВ 24 на тема: (зло) употреба на државни ресурси за партиски агенди. Г-ѓа Тасева потенцираше дека недостасуваат механизми за контрола поради што е тешко да се откријат и докажат злоупотреби од ваков тип. „Еден градоначалник ни испрати многу гордо, документи и фактури дека се…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, Пандовски гостин во „25 Минути“

Претседателот на Транспаренси Интернешнл Македонија, Благоја Пандовски на 25.02.2024 гостуваше во „25 Минути“. Пандовски во емисијата даде свое видување на Индексот на демократија за 2023 година кој неодамна беше објавен од страна на „Економист“. Тој се осврна и на Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година од Транспаренси Интернешнл, а исто така ги…

Прочитај повеќе
Вести

Организирана конференција на тема: „Регионална размена за зајакнување на системите и практиките за финансирање на кампањи“

Претставник на Транспаренси Интернешнл-Македонија, г-ца Марија Сунчевска учествуваше на конференцијата: „Регионална размена за зајакнување на системите и практиките за финансирање на кампањи“ организирана од Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) одржана во Варшава на 21 и 22 февруари 2024 година. На конференциите беа презентирани различни перспективи и добри практики во регулирањето…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, г-дин Пандовски одржа сесија за интегритет на настан организиран од Советот на Европа

Кривичното дело трговија со луѓе со цел трудова експлоатација и понатаму е недоволно детектирано, што од друга страна ги лишува жртвите од заштита на нивните права согласно Конвенција на Советот на Европа за акција против трговија со луѓе. Меѓуинституционалната соработка на чинителите во борбата против трговија со луѓе е од суштинско значење за ефективно откривање…

Прочитај повеќе
Вести

Македонија чекор напред во заштитата на укажувачите

Претставник на Транспаренси Интернешнл Македонија, како дел од Платформата на граѓански организации во борбата против корупцијата беше дел на работната група за подготовка на Предлог на закон за заштита на укажувачи формирана од Министерството за правда и придонесе со своето знаење и експертиза за подобрување на правната рамка за заштитата на укажувачите. Во процесот на…

Прочитај повеќе