Корупцијата во здравството – рак рана во општеството

stopcorruption 

05.03.2008 Корупцијата во здравството чини многу повеке отколку само пари. Големи средства исклучиво наменети за здравството, поради лавиринтот на сложени и матни зделки под владение на "подземните води на мафијата" никогаш не стигнуваат до вистинските корисници токму поради коруптивните дејства. Иако голем дел од здравствените работници одговорно си ги извршуваат своите надлежности, сепак бројни појави на подмитувања и измами се присутни токму во сферата на здравствените услуги. Почнуваќи од безначајни ситни кражби и изнудувања, па се до нелегални активности како средства за стекнување на голем, но валкан капитал.

 

Прочитај повеќе

CRO рангира 100 најдобри корпоративни граѓани за 2008 со нови и изменети критериуми

100-cro-logo

27.02.2008 Деветта година по ред, Корпоративната служба за одговорност ги рангира 100те најдобри Американски главни компании базирани на критериумот за корпоративни и социјални одговорности. Компаниите беа бодувани за 150 различни податоци и елементи во 8 категории. Секоја категорија беше важна за просечен тотален резултат. Категориите за Околина и Климатски промени беа оценувани како највисоки, додека новите категории како Лобирање беа оценети со најмали поени.

Оваа година, CRO измени нешто од неговата методологија за да го подобри испитувањето. CRO користеше само јавни извори “со теоријата дека транспарентноста е основниот принцип на професијата за службена одговорност”. Номинираните во 2008 вклучуваат само компании кој се во Russell 1000. Објавувачот на новите рангирања  беше  употребуван да стави најголем акцент на рангирањето за Околината, Социјалното и Раководењето. На крај, категорија Лобирање беше додадена, но без никаква важност бидејќи лобирањето само по себе не е неопходно добро или лошо.

 

Прочитај повеќе

Измените на Законот за енергетика заглавија во Собранието

energetika 25.02.2008 Владата изгледа нема така брзо да добие собраниска виза на измените на Законот за енергетика, кои ги стокми по интервенции на Брисел и на крајот на јануари ги достави до Собранието. Околу првичните предлози на Владата за овој закон, од лани есента, па се' до крајот на минатиот месец, се водеа многу дебати и се кршеа различни ставови и мислења меѓу неа и домашните експерти, како и претставници на меѓународната заедница. По разговорите што ги имаше Владата во Брисел, по барање на Европската комисија, Владата подготви 37 амандмани.

Изменетиот текст речиси еден месец е заглавен во Собранието. Работите стојат статус кво од 6 февруари, откако Законот се стави на дневен ред на собраниската Комисија за економски односи. Расправата прекина по кусо време поради партиски препукувања. А до крајот на месецов измените на Законот не се ставени на дневен ред на ниту една комисиска седница.

 
Прочитај повеќе

Владите предупредени за сметкводството поврзано со ЕУ фондовите

eufonds

19.02.2008 Брисел,  Извршната власт на Европската Унија во четвртокот се закани дека некој од членовитe , вклучувајќи ги Германија и Австрија, ќе бидат на суд за нивниот неуспех за правилно водење на сметководтсво од потрошувачките фондови на Европската Унија.

Европската комисија истакна дека двете земји не ги испратиле своите изводи да бидат достапни за ревизијата и изјава за тоа како фондовите за регионален развој на ЕУ биле трошени во 2007 година, и ова е првата година кога е побана ваква процедура.

Непотполно известување исто така им било пратено од Чешка, Грција, Ирска, Луксембург, Шпанија и Белгија, портпаролот на комисијата, Ева Калузинска истакнала на дневниот брифинг за вестите.

 

Прочитај повеќе

Норвешки функционер осуден во корумпиран случај

udripari 

14.02.2008 Осло, Норвешка : Поранешниот раководител на градските водоводни служби бил осуден на 8 години затвор и му било наредено да плати 11. 5 милиони долари компензација минатата недела. 

Иван Хенриксен, 70 години, бил осуден за систематско проневерување парични средства од неговиот работодавач, како и присуство на корупција повеќе декади. Неговиот син бил осуден на 5 години затворска казна, а другите двајца соработници на 3 години и 6 месеци, и 20 месеци за нивната вмешаност во случајот. Сите имаат две недели за жалба.

 

Прочитај повеќе

Глобален повик за 2008 – Номинации за награда за интегритет

ti 12.02.2008 Transparency International (TI) започнува со номинации за да ги истакне извонредните индивидуалци и организации кои се борат против корупцијата.  

TI, глобалната организација за антикорупција со национални ограноци во приближно 100 земји, повикува за Номинации за награда за Интегритет.

Во чест на индивидуалците и организациите кој што демонстрираа исклучителна храброст и извонредни лидерски способности во борбата против корупција овие награди ќе се доделат.

Ова значи предизвик за институциите и индивидуалците кој што многупати поседуваат огромна моќ.   

 

Прочитај повеќе

Антикорупционерите тајно ја реизбраа Димовска

dkskon 12.02.2008 Државната комисија за спречување на корупцијата ја реизбрала Мирјана Димовска за претседателка пред пет дена, но во тајност. Транспарентните антикорупционери не најдоа за потребно навремено да информираат за „новината“, како што тоа во истите случаи досега било вообичаена практика. Поранешни членови на Антикорупциската комисија и претседатели на невладини организации се изненадени и скандализирани од реизборот на Димовска. Тие оценуваат дека се погазени нормите за етичко однесување и дека е нарушен духот на антикорупцискиот закон во кој јасно стои дека мандатот на претседателите трае една година.

 

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец Јануари 2008 г.

bistromatno 10.02.2008  Активностите на Владата за финансирање изградба на црква на плоштадот Македонија во Скопје е најматен, а реакциите за предлог законот за енергетика, најбистар настан во јануари.

Ова е оценка на главните уредници во 17 највлијателни печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“ .

 

Прочитај повеќе

Кариерата – брана од партизацијата

eu-maced 07.02.2008 Македонија годинава ќе добие нов закон за државни службеници, со кој ќе се воведе системот на кариера во државната администрација. Со него, по укажувањата на Европската комисија (ЕК), ќе се напушти и досегашниот систем на работни места. Новите законски решенија ќе бидат основа за департизација и за деполитизација на државната администрација и нејзино преструктурирање во професионален и ефикасен јавен сервис на граѓаните. Во двата последни извештаи за напредокот на Македонија во евроинтеграциите, ЕК имаше забелешки на бавните реформи на државната администрација, постојаната партизација со смените на власта и слабата ефикасност. Унапредувањето на државната администрација преку воспоставување систем на кариера е и еден од осумте клучни приоритети, од чие исполнување во текот на годинава ќе зависи дали Македонија ќе премине во следната фаза од евроинтеграцијата.

 

Прочитај повеќе

Жалбите за предолги судења останаа во фиока

 znaknapravdata
 
05.02.2008 Македонските судови не решиле ниту еден случај во кој странките се пожалиле на предолги судења, а помина повеќе од една година откако на граѓаните со закон им се даде право таквите жалби да ги поднесуваат во домашните судови, наместо пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Само во првата половина на минатата година до судовите биле поднесени 20 барања за заштита на правото на судење во разумен рок. И покрај укажувањата на Судот во Стразбур дека Македонија мора да им овозможи на граѓаните жалба на предолги судења да поднесуваат пред домашните судови, одредбата не заживеа.
 
 
Прочитај повеќе