Вести

Повик за доставување на понуди за изработка на видеа

 Повик број 02-2024 за доставување на понуди за изработка на видеа   Назив и адреса на добавувачот Здружение ТРАНСПАРЕНСИ ИНТЕРНЕШНЛ МАКЕДОНИЈА – Скопје ЕМБС: 6166741 ЕДБ: 4030006613889 Адреса: Наум Наумовски Борче бр. 58, 1000 Скопје 02/3217-000, info@transparency.mk Предмет на набавка Предмет на повикот е барање за доставување на понуди за изработка на седум (7) видеа…

Прочитај повеќе
Вести

Национален систем на интегритет 2023: родово-сензитивни механизми во судството

Транспаренси Интернешнл-Македонија на почетокот на 2024 година го објави извештајот: „Национален систем на интегритет на Северна Македонија”, кој содржи анализа на состојбата со столбовите на интегритет на државата во однос на корупцијата и ефективноста на националните напори за справување со корупцијата. Извештајот беше работен во текот на 2022 и 2023 година, во рамки на проектот…

Прочитај повеќе
Вести

„Македонија постојано се врти во круг“: Што значи извештајот на Фридом хаус за владеењето на правото и борбата против корупцијата?

Македонија e „цикличен хибрид“ во најновиот извештај на Фридом Хаус „Нации во транзит“. Во таа категорија се 11 држави, кои имаат карактеристики на автократија и демократија. Во земјава има најголем пад во регионот после Србија. Годината беше обележана со политичка поларизација и меѓупартиска борба во владејачката коалиција како и со опозицијата, наведува Фридом Хаус. Додаваат…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец март 2024 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец МАРТ 2024 година Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот…

Прочитај повеќе
Вести

Благоја Пандовски во „Топ Тема“ на Телма ТВ: Каде затајува борбата со корупцијата?

Благоја Пандовски на 29.03.2024 година гостуваше во Топ Тема на Телма телевизија, кадешто разговараше на тема: Каде затајува борбата со корупцијата? Благоја Пандовски и Татјана Димитровска, претседателката на Државната комисија за спречување на корупција дискутираа за тоа какви ризици од злоупотреби демнат во пресрет на изборите, дали има прекршувања на изборниот законик, а го коментираа…

Прочитај повеќе
Вести

Високите стандарди и законите на ЕУ ќе ни помогнат да се справиме со корумпираните

Корупцијата е еден од најголемите проблеми  со кои се соочуваат македонските граѓани покрај сиромаштијата, ниските плати, поскапувањата, невработеноста. Како една од најслабите карики беше нотирана и во последниот извештај на Европската комисија за напредокот на земјава објавен во ноември лани. Брисел тогаш искажа сериозна загриженост затоа што немаме напредок во судството и борбата против корупцијата,…

Прочитај повеќе
Вести

Се формира Совет за следење на имплементацијата на развојната секторска Стратегија за правосудството

Советот се формира заради обезбедување на континуитет на досегашната пракса за следење на реформите во правосудството. Како што е познато, Владата на седницата одржана на 26.12.2023 година ја усвои Развојната секторска стратегија за правосудство (2024 – 2028) со нејзиниот Акциски план. Советот ќе се грижи за навремено спроведување на мерките и активностите согласно Акцискиот план,…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија промовираше проектни активности во Радовиш

Транспаренси Интернешнл – Македонија денеска одржа настан за промоција на проектните активности во Радовиш. Претставници на организацијата поставија штанд на градскиот плоштад и одржаа средби со граѓаните. Граѓаните преку канцеларијата за правна помош имаа можност да пријават корупција и неправилности во институциите. Тимот од канцеларијата постави штанд на кој граѓаните се информираа за активностите. Канцеларијата…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија одржа состанок со организацијата „Женска акција“ од Радовиш

Транспаренси Интернешнл – Македонија денеска одржа состанок со организацијата „Женска акција“ од Радовиш. „Женска акција“ е асоцијација за унапредување на статусот на жените во современите општествени процеси во Македонија. На состанокот беа презентирани наодите од Националниот систем на интегритет, анализа подготвена во рамките на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ)…

Прочитај повеќе
Вести

Годишен состанок на Коалицијата за заштита на укажувачи на Југоисточна Европа

Годишниот состанок на Коалицијата за заштита на укажувачи на Југоисточна Европа, чиј домаќин беше членката на коалицијата – Граѓанска Алијанса Црна Гора, се одржа на 21 март 2024 година во Подгорица, Црна Гора. Претставник на ТИ-Македонија на состанокот на Коалицијата беше генералниот секретар Методи Зајков. На настанот присуствуваа членовите на Коалицијата за заштита на укажувачи…

Прочитај повеќе