Доделување на сертификати на компании со добро корпоративно управување во 2008 година

                                                                            12.12.2008 По повод Светскиот ден за борба против корупцијата – 9 декември, "Транспарентност – Нулта корупција" во соработка со Стопанската Комора на Македонија и Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, во рамки на активностите за имплементација на Декларацијата Нула толеранција за корупцијата, традиционално ќе се доделат сертификати на компании со добро корпоративно управување во 2008…

Прочитај повеќе

Известување до медиумите

logo_mkd_jpg_copy                                                   11.12.2008 Невладината организација „Транспарентност-Нулта корупција“ (ТНК) стана акредитиран национален огранок за Република Македонија на глобалната Коалиција за борба против корупцијата Transparency International (TI) со седиште во Берлин, Германија.

„Транспарентност-Нулта корупција“ договорот за акредитација со Transparency International го потпиша на светскиот ден за борба против корупцијата,  9 декември.

Акредитацијата што ја доби ТНК е признание за нејзината успешна двегодишна работа преку бројни програми и активности во борбата против корупцијата, признание кое доаѓа од најрелевантното место, Транспарентност Интернешенл.

 

Прочитај повеќе

Направено многу во борбата против корупцијата, но не и за имплементација на антикорупциските закони

wsu409122008.jsp 09.12.2008 Во Македонија е направено многу во однос на борбата против корупцијата. Донесени се добри закони и направени добри институции. Во оваа наредна фаза од борбата против корупцијата слабост ни е имплементацијата на законите.

Ова денеска на Светскиот ден за борба против корупцијата го изјави Слаѓана Тасева, претседателка на невладината „Транспарентност – Нулта Корупција“, која во соработка со У4 – Антикорупцискиот истражувачки центар од Норвешка организира работилница на тема „Градење на граѓанското општество за антикорупциски реформи во Македонија“. 

 

 

Прочитај повеќе

Пропадна тендерот за Чебрен и Галиште

powerplant 03.12.2008 Најголемата инвестиција во енергетскиот сектор е на пат да пропадне. Станува збор за изградбата на две хидроцентрали на Црна Река проект за кој беа заинтересирани две големи европски компании.

Владата го поништи тендерот за изградба на Чебрен и галиште поради пропусти во тендерската процедура. Со вакво објаснување е доведена во прашање инвестиција од околу 700 милиони евра.

За учество во проектот се пријавија германски „РВЕ“ и австриски „Вербунд“. Понудите беа отворени уште во април кога работите застанаа.

 

Прочитај повеќе

„Транспаренси интернешенел“: Македонија нема напредок во борбата против корупцијата

ti 01.12.2008 БЕРЛИН – Македонија заедно со уште неколку земји во Југоисточна Европа нема постигнато значаен напредок во борбата против корупцијата, тврдат од меѓународниот секретаријат на „Транспаренси интернешенел“ во Берлин. Според програмскиот координатор за Европа, Корнелија Абел, промената на позицијата на земјава на листата на меѓународната организација не ја рефлектира реалната борба со корупцијата.
 
„Политичарите често повеќе внимание му посветуваат на местото на државата на листата, што не кажува многу. Напредокот се гледа во промената во пресметаниот индекс, кој доколку не надминува 0,4 индексни поени, нема значаен напредок во борбата против корупцијата“, вели Абел. Според неа, местоположбата на земјата на ранг-листата се менува поради други фактори, како што се неуспесите на други држави или, пак, додавање нови држави на листата.
 
Прочитај повеќе

Коалицијата одржа трибина во Штип

rtstip28112008 28.11.2008 Коалицијата ,,Македонија Нулта корупција,,  ја продолжи својата активност со одржување на трибина  во Штип. Целта на трибината е запознавање на граѓаните со  улогата  на Коалицијата, детектирање на проблемите на корупцијата, односно охрабрување и вклучување на граѓаните во борбарта против оваа појава,   како и   други проблеми со кои се соочуваат овие граѓани во  секојдневието на заедницата во која живеат.

На трибината учествуваа околу 30 претставници од разни невладини организации, локалната самоуправа,  медиуми, како и други учесници  од регионите на овие делови на Република  Македонија.

 

Прочитај повеќе

Законот на Маковеј ги плаши експертите

listeningdevice 27.11.2008 Се претвора ли Македонија во полициска држава во која секој за се' легално може да биде прислушуван или со измените на Законот за следењето на комуникациите државата само се обидува да биде поефикасна во борбата против организираниот криминал и корупцијата? Ова прашање вчера предизвика бурна дискусија меѓу македонските експерти од таа област со советничката на премиерот за прашања врзани со борбата со корупцијата, поранешната министерка за правда на Романија, Моника Маковеј, на тркалезна маса организирана од Хелсиншкиот комитет.

Експертите сметаат дека измените на Законот за следење на комуникациите беше донесен без јавна дискусија и без да се консултира стручната јавност, иако станува збор за закон кој навлегува длабоко во човековите права и слободи загарантирани во Уставот. Со измените се овозможи полицијата да ги применува специјалните истражни мерки и кога само се сомнева дека некој ќе стори кривично дело без за тоа да има ни основано сомневање.

Прочитај повеќе

Владата се фали седум дена по 24 часа

247vlada 14.11.2008 Јас бев анкетирана на улица. Никој не ми платил да зборувам добро или лошо за владината политика. Можев и да не одговорам,но не сум против анкети и сметам дека е добро секој да може да го каже своето мислење за определени прашања, вака познатата пејачка Калиопи Буклевска го објаснува своето појавување во еден од серијата спотови од кампањата „24 часа на ден/седум дена во неделата, преродбата продолжува“, што деновиве се „врти“ на програмите на електронските медиуми.Медиумите во последно време се преплавени со јавни личности што ја фалат Владата за тоа што и како сработила. Но, оние што се занимаваат со проблемот на корупцијата предупредуваат дека овој „феномен“ не може да се гледа само од аспект на нивното право да кажат што мислат и за тоа да добијат или да не добијат паричен надоместок.
 
Прочитај повеќе

Тркалезна маса:„Перманентен антикорупциски мониторинг на клучните приоритети во ЕУ-пристапен процес“

 ws12112008
  12.11.2008 Во организација на „Транспареност-нулта корупција“ денеска се одржа тркалезна маса на тема „Перманентен антикорупциски мониторинг на клучните приоритети во ЕУ-пристапниот процес“ на која беа соопштени состојбите од проектот за корупцијата во клучните сегметни на општественото живеење.

Проектот кој започна во јуни, а заврши во септември годинава, преку седум различни прашалници наменети за компетентни лица и фокусни групи имаше за цел да го формира мислењето околу клучните приоритети и услови кои Европската унија и ги постави на Македонија, како и нивната имплементација во земјава.

 
Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец октомври 2008

bistromatno 12.11.2008 Продолжувањето на праксата високи службеници и функционери од владините ресори да членуваат во управните и надзорните одбори на јавните институции е најматно во октомври, со седум гласа во анкетата „Бистро – Матно“.

Во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“, учествуваа 19 главни уредници во печатени и електронски медиуми во Македонија.

Во тек е постапка за утврдување дали е прекршен законот за спречување на корупција, со членството во одборите на шестмина службеници, што беше објавено во медиумите минатиот месец: Експертите предупредуваат на партизација.

 

Прочитај повеќе