Покана за онлајн настан – Промоција на заеднички вредности низ Европа

Имплементиран од: Транпаренси Интернешнл- Македонија, Транспаренси Интернешнл- Унгарија, Асоцијација Експертски Форум од Романија и Косовскиот Демократски Институт

Кратки информации за проектот

Основната цел на проектот е да се промовираат европските вредности како што се владеењето на правото, демократија, транспарентност, слобода на медиумите еднаквост и солидарност помеѓу Истoчно-европски земји и кандидатските земји. Дополнително на тоа проектот ќе се обиде да ја поттикне вклученоста на граѓаните и нивно вклучување во демократските процеси на локално, национално и меѓународно ниво.

Конкурс за изработка на истражувачки стории од областа на корупцијата

Транспаренси Интернешнл – Македонија во рамки на проектот: „Јакнење на капацитетите на институциите во борбата против корупцијата”, поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско учество објавува:

КОНКУРС за изработка на истражувачки стории од областа на корупцијата и владеење на правото

Со овој конкурс ги покануваме граѓанските организации кои се занимаваат со истражувачко новинарство, новинари и истражувачи да изразат интерес за подготовка на истражувачки стории од областа на корупцијата и владеење на правото. Со овие стории се цели кон отворање на теми кои ќе водат кон поддршка во борбата против корупцијата и во подобрување на политиките за антикорупција преку анализи на состојбите и укажување на конкретните слабости.

Препораки од Проектот:„Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување“

Транспаренси Интернешнл Македонија, во рамки на Проект: „Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување, со посебен фокус на непотизам, кронизам и клиентелизам“, во партнерство со ДКСК, МИОА и финансиски поддржан од грант на Амбасадата на Кралството Холандија, спроведе анализа на постапките за вработување, унапредување и распоредување на вработените во јавниот сектор. Целта на проектот беше да се нотираат ранливите точки во правната регулатива кои оставаат простор за коруптивни делувања во постапките за вработување, како што се дискреционите овластувања, непотизмот, клиентелизмот и кронизмот.

Правото да се биде информиран е суштинско за време на криза

КОВИД-19 не е причина за ограничувања на слободата за пристап до информации

28.09.2020 На денешниот Меѓународен ден за пристап до информации, ги повикуваме Владата и јавните власти да дадат до знаење дека тековната КОВИД-19 криза не претставува причина за да се ограничи правото на граѓаните до пристап до информации. Правните и практични постапки за пристап до информации треба да бидат обновени на ниво пред да започне пандемијата, па дури и да бидат подобрени. 
 
Транспарентното и навремено споделување на информациите со јавноста, како на проактивна, така и на реактивна основа, е клучно за заштита на јавното здравје, спречување на корупцијата, заштита на демократските институции и подобрување на донесувањето на политики и одлуки. Сепак, повеќе од шест месеци по прогласувањето на пандемијата, додека многу влади најдоа начини да се вратат во нормално работење и покрај предизвиците создадени од пандемијата, барањата за слободен пристап до информации од јавен карактер продолжуваат да се одложуваат или одбиваат. Клучните информации за пандемијата и за тоа како владите ги користат јавните средства не се достапни за јавноста на многу места. Ова ги нарушува правата на граѓаните за пристап до информации, да учествуваат во јавен дискурс и да ја сметаат нивната влада за одговорна.
 
 

Презентација на резултати од проценка на ранливост од корупција во постапките на вработувања

prezentacija24092020.jpg
 
 
25.09.2020. Државната комисија за спречување на корупцијата и Транспаренси Интернешнл Македонија го спроведоа проектот „Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување, со посебен фокус на непотизам, кронизам и клиентелизам“ со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија. 
 
Истражувањето во рамки на проектот произнесе препораки коишто се однесуваат на подобрување на процедурите при постапките за вработување, како и кон неопходни мерки коишто треба да се имплементираат со цел да се подобри законската и институционалната регулатива и пракса во однос на вработувањето, јавната администрација, и јавните службеници. 
 
Анализирани се 19 закони од областа на вработувањата во јавната администрација, изготвени се 42 препораки со 150 предлози коишто служат како основа за изготвување на нови закони. 
  

Соопштение за медиумите

Настан: Презентација на препораки од Проектот: „Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување, со посебен фокус на непотизам, кронизам и клиентелизам“
Место: Хотел Мериот – Скопје. 
Време: 24 септември 2020 година, 13:30 часот
Институција: Државна комисија за спречување на корупцијата 
во соработка со МИОА и НВО Транспаренси Интернешнл Македонија
Линк до настанот на ZOOM (Македонски јазик )  https://us02web.zoom.us/j/83464380195
Link to the event on ZOOM (English languaqe) https://zoom.us/j/93716083317 

Законски решенија и подзаконски акти кои оставаат простор за дискреција при регрутација на кадар во јавниот сектор, како и при унапредување и наградување на вработените, не прецизирана постапка за избор, отчетност и разрешување на директори и членови на управни одбори, не ефикасност и не ефективност на контролните механизми во постапките за вработување (издавање одобренија и согласност, образложени одлуки, запознавање на јавноста со преземените мерки односно исходите од спроведените инспекциски надзори) дисперзија во платите на вработените во јавниот сектор, диспропорција во однос на број на вработени, користење на привремените вработувања како можност за заобиколување на редовната постапка за избор на кандидати, неефикасна и не ефективна обука на вработените во јавниот сектор, користење на подзаконските акти како можност за вработување на нестручен кадар, распишување на огласи во предизборие, формирање на органи за само едно лице, се само дел од нотираните слабости или ранливи точки во службеничкиот систем во РСМ.
 
Сите препораки ви се достапни во следните ПДФ табели: 
 
 
 
 
 
 
 

Презентација на резултати од проценка на ранливост од корупција во постапките на вработувања


22.092020 Државната комисија за спречување на корупција и Транспаренси Интернешнл-Македонија Ве покануваат да бидете дел од настанот на кој ќе бидат објавени резултатите од проектот: „Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување, со посебен фокус на непотизам, кронизам и клиентелизам“, кој ќе се одржи на 24 септември 2020 со почеток во 13:30 часот.
Проектот е финансиски поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија.  
 
Агенда за настанот : pdf agenda_na_prezentacija_24092020 678.20 Kb 
 
Настанот може да се следи на следниот линк  https://us02web.zoom.us/j/87062097582
 
 
 
 

Солидарност со луѓето од Белорусија

Заедничко соопштение на Транспаренси Интернешнл ограноците од Европа и Централна Азија

17.08.2020 Транспаренси Интернешнл ограноците од Европа и Централна Азија се во солидарност со луѓето од Белорусија коишто бараат крај на авторитарната власт на државата по изборите коишто меѓународната заедница ги осуди како наместени. 
 
Белорусија е често карактеризирана како последниот диктаторски режим во Европа. Автократите како претседателот Александар Лукашенко мислат дека можат да ја игнорираат волјата на луѓето и управуваат со моќта преку репресија и употребата на насилство. Моменталната политичка криза е кулминација на желбите на обичните луѓе коишто бараат промена и почит за нивните права. 
 
Напредокот, вклучувајќи го и анти-корупцискиот напредок, е невозможен без основна почит за човековите права и демократските норми, вклучувајќи и несогласувања во мислењата. Неодамнешниот развој на граѓанското општество и растот на независните медиуми – коишто се таргетирани за време на овие протести – овозможуваат надеж дека Белорусија е во последните денови како последен диктаторски режим во Европа. 
  

„Транспаренси интернешнел“: Македонија нема антикорупциски мерки за помошта од ММФ за ковид-19

ti.jpg

 
05.08.2020 Македонија е една од 21 држави кои не навеле никакви конкретни антикорупциски мерки и мерки за транспарентност во договорите со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за финансиска помош за справување со последиците од ковид-19, наведува „Транспаренси интернешнел“ во анализа на кризните фондови на ММФ. Според „Транспаренси“, Македонија во моментов за справување со последиците од пандемијата користи 191 милион долари од ММФ, од кои 176 се добиени во април преку Инструментот за брзо финансирање.

Од 81 земја кои добиле финансиска помош од фондот на ММФ за справување со пандемијата, 57 имаат „некакви антикорупциски мерки“, 21, меѓу кои и Македонија, немаат антикорупциски мерки или мерките се немерливи и не се конкретни, а за три земји проценката била во тек на 29 јули, кога е објавена конечната анализа. Според „Транспаренси“, ММФ со 126 договори доделил повеќе од 83 милијарди долари од фондот од еден трилион долари.