Пријави Корупција достапна и како Андроид апликација

 prijavikorupcija_mk.png21.07.2012 Проектот „Пријави Корупција“ кој е имплементиран од страна на организациите Транспаренси Интернешнл – Македонија и Центар за меѓународни односи од Вашингтон ја доби и својата мобилна апликација за Андроид.
Апликацијата им дозволува на корисниците да ги пријават случаите на корупција, да селектираат категории, локација или пак да ги листаат веќе поставените пријави кои се прикачени на оваа страна.
Оваа апликација  е прва од ваков вид на Балканот, но и во Европа. Пријавите се  проверуваат од тимот кои работи позади овој проект, а верификуваните ќе бидат поставени на веб сајтот www.prijavikorupcija.org , како и автоматски на оваа апликација.
 
 
Прочитај повеќе

Оглас за работни места за канцеларии на ТИ-М во Тетово и Штип

19.07.2012 Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификувани кандидати од Тетово и од Штип кои ќе работат во регионалните канцеларии.

1. Позиција: Правен советник – 2 кандидати (еден во Тетово и еден во Штип)

Кандидатите покрај општите треба да ги исполнувааат и следните услови:
–    Релевантна диплома по правни науки (седми степен);
–    Положен Правосуден испит
–    Искуство стекнато со работа се смета за предност.

 
 
Прочитај повеќе

Исполнети половина препораки на ГРЕКО! Како се финансираат партиите – сe уште тајна!

greco.jpg 02.03.2012 По три месеци од донесувањето на Извештајот на ГРЕКО и инстистирањето на невладиниот сектор за негово објавување, Министерството за правда конечно ги објави заклучоците. Согласно со истите, Македонија делумно позитивни резултати покажува само во делот на криминализацијата на кривичните дела, додека транспарентноста на финансирањето на политичките партии сe уште се под знак прашалник
Само седум од вкупно тринаесетте пораки кои ни ги испорача ГРЕКО во 2010 година се исполнети. Од останатите шест препораки, две не се воопшто имплементирани, а останатите четири се само делумно спроведени. По три месеци од донесувањето на Извештајот на ГРЕКО и инстистирањето на невладиниот сектор за негово објавување, Министерството за правда конечно ги објави заклучоците. Согласно со истите, Македонија делумно позитивни резултати покажува само во делот на криминализацијата на кривичните дела, додека транспарентноста на финансирањето на политичките партии сè уште не се целосно имплементирани. 
 
 
Прочитај повеќе

Извештајот на ГРЕКО поминал на владина седница, се очекува негово објавување

government.jpg27.06.2012 На вчерашната седница Владата ги усвоила забелешките во извештајот на ГРЕКО за контролата на финансирање на политичките партии. Дали бил позитивен или негативен засега не сакаа да коментираат. За 24 вести единствено потврдуваат дека поминал на седница, препораките биле усвоени.
Во следните неколку дена на пресконференција заедно ќе го објавеле министерот за правда Блерим Беџети и претставничката на Македонија во ГРЕКО Анета Арнаудова.
Завчера невладнината Транспаренси интернешнал обвини дека власта три месеци по објавувањето го крие извештајот. Се сомневаа дека намерно одбегнува да го објави овој извештај бидејќи содржи неповолни оценки во однос на државниот завод за ревизија, со што се обидува да го скрие нивото на корупција во Македонија.
 

 
 
Прочитај повеќе

Политичкото финансирање и понатаму без контрола

press25062012.jpg 25.06.2012 По објавените извештаи на Државниот завод за ревизија и затвореноста на Владата во однос на објавувањето на Извештајот на ГРЕКО за усогласеност на Република Македонија со препораките усвоен на 56 Пленарно Собрание одржано во март оваа година, станува очигледно дека не постои потребната политичка волја за  ефикасна контрола над финансирањето во политиката.
Институциите кои по својата функција треба да вршат надзор и контрола, а по својата природа треба да бидат независни, какви што се Државниот завод за ревизија, Државната комисија за спречување на корупцијата и самите се впуштија во практика на селективност и свесно погрешно толкување на законите.

 

 

 

Прочитај повеќе

Оглас за работно место : Асистент на проект

21.06.2012 Транспаренси Интернешнл –Македонија е невладина организација која се бори против корупцијата и промовира интегритет, одговорност и транспарентност во јавниот живот во Република Македонија.

Транспаренси Интернешнл –Македонија има потреба од квалификуван кандидат кој ќе ја асистира во имплементацијата на проект, за кои кандидатот треба да ги исполнува следните карактеристики.

 
 
Прочитај повеќе

Владата на РМ треба да го објави извештајот на ГРЕКО

18.06.2012 Во извештаите на Државниот завод за ревизија (ДЗР) за финансирањето на политичките партии и трошењето на парите во изборните процеси содржана е забелешка за системски слабости и законски недоречености кои го отежнуваат соодветното остварување на новата законска функција на ДЗР како централен орган кој го контролира финансирањето на политиката.
Во извештајот на Транспаренси Интернешнл за осветлувањето на парите во политиката содржани се препораки за: 1) проактивно објавување на финансиските извештаи од страна на политичките партии; 2) усвојување на детализирани обрасци за финансиското работење на политичките партии; 3) законска обврска за партиите и кандидатите за објавување на донорите; 4) спроведување и зајакнување на санкциите и 5) законска обврска за политичките партии да достават извештај за финансиското работење на барање на граѓаните.
 
 
Прочитај повеќе

Соопштение

ti-m.jpg 14.11.2012 Во изминатиот период поголем број на граѓани, жители на централното градско подрачје во Скопје, се обратија до ТИ–Македонија во врска со задолжување за плаќање на данок на имот.
Имено, врз основа на Решение за утврдување на својство на споменик на културата – Урбана целина „Централно градско подрачје II“ во Скопје; бр.0804-259/1 од 01.06.1998 година на Завод за заштита на спомениците на културата на град Скопје, граѓаните согласно закон не биле должни да плаќаат данок на имот. Некои од нив откако се стекнале за ова сознание побарале и добиле, од ЕЛС „Центар“ регрес кој според закон можеле да го побаруваат,  односно им бил вратен износот на средства уплатен по бесправен основ за последните 5 години. Некои од ови граќани, сега повторно добиле даночно задолжување и исто така задолжување да ги вратат средствата добиени по основ на ваквиот регрес.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Транспаренси: Неодговорното трошење ја чини ЕУ 1.800 милијарди евра

ti_logo.jpg 06.06.2012 Тесната врска меѓу бизнисот и владите е главната причина за појава на корупцијата и поткопување на економската стабилност, а неодговорното трошење на јавните финансии е причината за сегашната европска финансиска криза. Ова е заклучокот на последниот извештај на Транспаренси интернешнал насловен „Пари, политика, моќ: Корупциски ризици во Европа“. Во своето истражување Транспаренси како најслаби играчи во борбата против корупцијата во Европа ги гледа политичките партии, бизнисот и администрацијата. Како најдобри алки пак, во справувањето со овој криминал во извештајот се истакнати државните ревизори, омбудсманите и изборните комисии.

„Во Европа многу од институциите кои ја дефинираат демократијата и ја прават државата способна да се справи со корупцијата се мошне слаби. Овој извештај покренува збунувачки прашања во време кога на Европа & е потребно транспарентно раководство, кое ќе се обиде да ја реши економската криза“, се вели во изјавата на извршниот директор на Транспаренси интернешнал, Кобус де Свард.

 
 
Прочитај повеќе

Kорупција има помалку или е помалку видлива?

corruption_happens.gif 04.06.2012 Kаква е состојбата со корупцијата во Македонија? Стејт департментот во последниот извештај за состојбата со човекови права оцени дека таа е најзначаен проблем во земјава, а обвини за „значително ниво на корупција на власта“. Антикорупциската комисија смета дека во земјава нема релевантна анализа за корупцијата, заснована на факти, а МВР посочува дека Македонија за пет години многу напредувала на листата со перцепција на корупцијата. Наспроти нив, невладината „Транспаренси интернешнл Македонија“ смета дека состојбата со корупција во земјава е најлоша досега.
 
 
Прочитај повеќе