Бошкоски во притвор

 ljboskoski.jpg07.06.2011 Притвор од триесет дена доби лидерот на Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски по распитот кај истражниот судија во Основниот суд 1 во Скопје. Бошкоски е осомничен за незаконско финансирање на предизборната кампања и злоупотреба на службената должност. За време на претресот при неговото апсење беа пронајдени 100 илјади евра и пиштол. Потпаролот на МВР, Иво Котевски вели дека министерството го следело и прислушкувало Бошкоски во изминативе два месеца.
 
 
Прочитај повеќе

ОБСЕ – Денот на изборите, позитивен

  osce-odihr.gif
06.06.2011 Предвремените парламентарни избори беа конкурентни, транспарентни и добро организирани, но има одредени аспекти кои бараат внимание… Ова е генералниот заклучок на меѓународните набљудувачи кои го следеа гласањето. Специјалниот координатор на набљудувачката мисија на ОБСЕ, Роберто Батели вели дека гласачите можеле слободно да го изразат својот избор во мирна атмосфера и покрај некои неодговорни тврдења за нерегуларности од страна на политичките партии.
 
 
 
Прочитај повеќе

Црни пари за шарена кампања

  izbori_2011.jpg

31.05.2011 Организаторите на изборната кампања на три политички партии – ДУИ, ДПА и ЛДП, како и коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ потрошиле многу повеќе средства од сметката од оние што ги имаат обезбедено со приливите, констатирала антикорупциската комисија откако ги разгледала првичните финансиски извештаи на партиите.

ДУИ од донации на седум лица обезбедила 1.150.000, а потрошила 4.342.270 денари. ДПА од донации на 10 лица обезбедила 608.000, а потрошила 1.022.423 денари. ЛДП од донации на лица има обезбедено 275.000 денари, а за кампањата се потрошени 2.322.240 денари. Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, пак, од донации на 130 физички лица и едно правно лице обезбедила 7.950.000, а потрошила 103.054.161 денар.
 
 
Прочитај повеќе

Митото најскапо во Македонија

 

bribe.jpg

18.05.2011 Во споредба со земјите од Западен Балкан во Македонија најмал број граѓани платиле мито, но платиле најмногу, покажува истражувањето кое го спроведе Канцеларијата на ОН за борба против наркотици и криминал (УНДОК) во соработка со Европската комисија. Според ова истражување, секој шести граѓанин на Западен Балкан минатата година барем еднаш платил мито.

Според резултатите од истражувањето за искуствата на населението на Западен Балкан со корупцијата, 12,5 проценти од граѓаните на Западен Балкан лани му платиле мито на некој јавен службеник, а тоа во просек изнесувало 257 евра.

 
 
 
Прочитај повеќе

Извештај за работа на Центарот за правни совети на Transparency International – Macedonia

 press13052011.jpg13.05.2011 Центарот за правни совети (ЦПС) кој работи во рамките на невладината Transparency International – Macedonia (TI-M) постои од 2003 година. Примарна главна цел цел на ЦПС е помагање на граѓаните во случаи поврзани со корупцијата. Од постоењето до денес во ЦПС помош имаат побарано 2560 граѓани. ЦПС е основна алатка за борба против корупцијата на Transparency International (TI) и Центри за Правни совети  постојат во националните разграноци на ТI во 41 држава.

 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

12.05.2011 Транспаренси Интернешнл – Македонија на 13 мај 2011 г. (петок) со почеток во 10:30 часот во просториите на ТИ-М (ул. Наум Наумовски Борче 58-спроти Светска Банка ) ќе одржи прес конференција на која ќе бидат презентирани аномалии во борбата против корупцијата, под наслов ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ. Настаните се засновани на резултатите од работата на…

Прочитај повеќе

Повреда на изборниот процес преку политичка корупција

 ti-m.jpg10.05.2011 Сведоци сме на јавно презентирани информации за тешки повреди на правилата на изборниот процес. Релевантните фактори не смеат да останат рамнодушни на ваквите информации.
Ги повикуваме сите учесници, од граѓаните до политичките партии, но и меѓународните организации присутни во Република Македонија да не дозволуваат нарушување на демократските изборни процедури.
Според Европската Конвенција за човекови права, државите потписнички гарантираат тајни избори. Правењето на списоци во кои има индивидуални податоци претставува чекор кон нарушување на ова елементарно демократско право на секој избирач.
 
 

Прочитај повеќе

Изборната корупција ќе легне на партиските сметки

election2006.jpg 26.04.2011 Дали трошењето пари во партиските кампањи и на овие избори ќе остане под превезот на нелегалното финансирање како појдовна точка во коруптивната спирала? И покрај тоа што сме пред старт на изборната кампања, сепак, партиите не сакаат да откријат колку пари ќе потрошат и од кои извори. Единствениот одговор што може да се добие од партиските штабови е дека се’ ќе биде во рамките на законите.
Се чини дека и овој пат, како и во претходните изборни циклуси, тие вешто ќе ги скријат изворите на финансирање. Како да стана вообичаено за време и пред почетокот на изборните кампањи да се користат пари од непознати извори. Во касата на партиите се слеваат пари што се прикажуваат како дотации од лица и од членови на партијата, но јавна тајна е дека на тој начин се прикриваат незаконското финансирање и префрлањата на средства од страна на фирми и компании.

 

 

 

Прочитај повеќе

Нема кој да казнува?

money.jpg 25.04.2011 Финансирањето на партиите во предизборниот период треба да биде набљудувано од неколку инистуции, односно повеќе институции се надлежни, но никоја од нив нема единствена обврска да го следи финансирањето. Претседателката на невладината организација „Транспаренси Интернеjшнaл“, Слаѓана Тасева, вели дека најголемиот проблем е во тоа што во Македонија има дисперзиран систем на следење на изворите на финансирање на партиите – за тоа се надлежни Државната изборна комисја, Државната комисија за спречување на корупција, Државниот завод за ревизија, Управата за јавни приходи, Државната изборна комисија, но на крај, никоја од нив нема конкретна надлежност да изрече санкција или да поведе постапка доколку не се почитува некое правило.
 
 
Прочитај повеќе

Политиката корумпира во секој сегмент

 st18042011.jpg18.04.2011 „Верувале или не“ го скенираше и „Скопје 2014“, а анализата потврди незаконски потрошени пари од државната каса. Најавивте пријава и до јавниот обвинител. Што очекувате?
Побаравме утврдување на фактичката состојба и евентуална индивидуална одговорност на лица што имале обврска да се грижат за законитоста на трошењето на буџетските пари. Очекуваме реакција од Јавното обвинителство, по примерот на европските држави, каде што институциите веднаш започнуваат постапка за проверка. За жал, досега нема многу позитивни искуства за постапување на нашето Јавно обвинителство по иницијативи од други институции, како што е Државната комисија за спречување на корупцијата и по иницијативи од граѓански организации и граѓани. Сепак, одлучивме она што го имаме да го доставиме до јавниот обвинител, а искрено, очекувам дека работите ќе почнат да се менуваат. Нашата анализа е многу детална, што ќе им ја олесни работата на обвинителите. Дополнителна околност што оди во прилог на нашиот и на општиот интерес случајот да добие правна разрешница, е тоа што за овој вид дела Кривичниот законик предвидел високи санкции, а со тоа и долги рокови на застарување.
 
Прочитај повеќе