Анализа на претставка од Љубен Пауновски во врска со правосилна кривична пресуда

 

logo_mkd_jpg_copy.jpg

26.02.2010 По доставенидокументи на предлог од господинот Љубен Пауновски, во интерес наунапредување на владеењето на правото и правната држава, ТранспарентностНулта корупција, направи анализа  од којапроизлезе следниот заклучок:

Вештите лица во вештачењето(2001 година) и судот во доказната постапка и при утвр­ду­ва­ње на пресудата (2006година) не го земале во обѕир важењето на: „Правилник за критериумите за утвр­дувањена тајните податоци значајни за армијата на република Македонија кои мораат дасе чуваат како тајна и мерките за нивна заштита“ објавен во Службен вес­ник наРепублика Македонија бр. 43/94; донесен врз ос­нова на член 121 став 2 одЗаконот за Одбрана (Сл. весник на РМ бр.8/92) и бил укинат со „Уредба запрестанување на важење, од­носно на при­мена на прописите опфатени со проектотрегулаторна гилотина“ (Сл. весник на РМ бр.34/08), како и прописите поврзани соработите на сто­ков­ни­те резерви.

 

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец јануари 2010 г.

bistromatno.jpg 14.02.2010 Корумпираноста на македонското судство е најматен настан за јануари, по што следи трошењето на европски пари од страна на првиот човек на Агенцијата за европски образовни програми.

Вака одлучија 17 уредници на електронските и печатените медиуми, кои учествуваа во анкетата Бистро – Матно на Новинската агенција Макфакс и на невладина организација „Транспарентност нулта корупција".

 

Прочитај повеќе

IN MEMORIAM

10.02.2009 Во триесет и деветтата година од животот, по долго и тешко боледување во Скопје почина Габриела Коневска Трајковска, поранешен потпретседател на македонската Влада задолжена за европските интеграции. Коневска Трајковска ја презеде вицепремиерската функција во 2006 до кога беше претседател на Транспарентност Македонија. Предходно работеше на високи позиции во Пактот за стабилност како шеф на…

Прочитај повеќе

ТВ дебатна емисија КРУГ

04.02.2010 Во рамките на проектот "ТНК отворени дебати" во сабота 06.02.2010 г. на ТВ А1 со почеток во 12.30 ч. ќе се реализира дебатна емисија посветена на тема за проблемот со името на државата. Проектот финансиски е поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија.    

Прочитај повеќе

Македонците не се подготвени за компромис со Грција

03.02.2010 Македонското јавно мислење во моментов не е подготвено да прифати било каков компромис со Грција во врска со промена на уставното име.

Ова го покажува најновата анкета на агенцијата Рејтинг направена за потребите на невладината Транспарентност-Нулта корупција.

Анкетата покажува дека етничките Македонци стравуваат бидејќи промената на името може да доведе и до загрозување на македонскиот национален идентитет.

 

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

02.02.2010 Ве информираме дека Транспарентност – Нулта корупција ќе одржи прес конференција на 03.02.2010 ( среда ) во 13.30 часот во просториите на организацијата на ул. Наум Наумовски Борче бр. 58 (спроти Светска Банка). На прес – конференцијата ќе ве информираме за резултатите од истражувањето на ставовите на граѓаните во Република Македонија поврзани во врска…

Прочитај повеќе

Стразбур: Македонското судство е корумпирано

swordwage.jpg
30.01.2010 Македонија уште еднаш е покажана со прст поради слабостите на нејзиното судство, овој пат од Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПС на СЕ) кое расправаше за корупцијата во судскиот систем. Според Комисијата за правни прашања и човекови права на ПС на СЕ, која го изработи извештајот, корупцијата во судството длабоко е закотвена во многу земји-членки на Советот на Европа.
 
Прочитај повеќе

Барометар на корупција за 2009 година

bistro-matno.jpg 24.01.2010 Медиумите како најголеми донатори на политичките партии во изборните кампањи е најматен настан за 2009 година септември, додека најбистар е одлуката на Апелациониoт суд да ја укине пресудата со која ЕВН требаше да му плати на ЕЛЕМ 200 милиони евра.

Вака одлучија 17 уредници на електронските и печатените медиуми, кои учествуваа во анкетата Бистро – Матно на Новинската агенција Макфакс и на невладина организација „Транспарентност нулта корупција".

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец декември 2009 г.

bistro-matno.jpg 14.01.2010 Емитувањето на видео материјалот во кој првиот човек на Државниот пазарен испекторат му ветува на сопственик на дискотека дека ќе  најде начин на конкурентски клуб да му се пишат казни, е најматен настан во декември.

Јавното емитување на снимките, што отвори сомнеж за работењето на Државниот пазарен испекторат доби 12 „матни“ гласа во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“, во која учествуваа 20 главни уредници на печатени и електронски медиуми.

Првиот човек на инспекторатот Саша Аќимовски беше разрешен од функцијата од страна на Владата, но нема одговор на дилемата кој го прислушувал и дали објавената снимка е веродостојна.

 
Прочитај повеќе

Среќна Нова 2010 година

                                      Среќна Нова 2010 и Честит Божиќ Merry Christmas and a Happy New Year 2010  Gëzuar Vitin e Ri 2010 Sretan Božić i Nova godina 2010 С Рождеством Христовым и с новым годом 2010 Fröhliches Weihnachten und Gutes Neues Jahr 2010 Navidad Alegre y feliz año nuevo 2010                              Noël Joyeux et bonne Année 2010…

Прочитај повеќе