Предложениот текст за измени на Законот за спречување на корупција треба да биде повлечен

press18062014.jpg 18.06.2014 Во оваа прилика и во контекст на случувањата по повод јавно објавениот случај Македонска Банка укажуваме на Членот 19 од Законот за спречување на корупцијата „Заштита на соработници на правдата и сведоци„ според кој не може да се презема казнено гонење или да се повика на каква и да е друга одговорност лице што открило податоци што укажуваат на постоење на корупција, а лицето има право на надомест на штета што може да ја претрпи тој или член на неговото семејство поради дадената изјава и сведочење.
Транспаресни Интернешнeл – Македонија во неколку наврати укажа дека постои неопходна потреба од нормативна заштита на пријавувачите на корупција со цел граѓаните да се охрабрат и да придонесат кон осветлување на коруптивни практики, кои треба да бидат забележани и документирани за во иднина да бидат елиминирани. Владата Нацрт предлогот на Закон за измени и дополнувања на Законот за спречување на корупција го објави на 31.12.2013 година.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Граѓаните од Источниот регион пријавуваат најмногу корупција

17.06.2014 Се повеќе граѓани пријавуваат корупција. Во изминативе две години, пријави за корупција имало во просек дневно по две. Вкупно за две години се поднесени над 800 пријави, од кои 200 се во источниот регион. За разлика од порано кога корупцијата беше табу тема, сега граѓаните се порешителни на неа да и кажат стоп. Дури 80 % од анкетираните граѓани се изјасниле дека ќе пријават корупција, но во истовреме се пожалиле и на инертност на надлежните институции кои треба да преземат мерко за решавање на пријавите.
Инаку, математиката покажува дека поради мито и корупција , на директен и индиректен начин, државата годишно губи и до една милијарда евра.

 

Се повеќе граѓани пријавуваат корупција. Во изминативе две години, пријави за корупција имало во просек дневно по две. Вкупно за две години се поднесени над 800 пријави, од кои 200 се во источниот регион.
Овдешните жители најмногу реагираат на случаи поврзани со вработување, комуналии, урбанизам и судство. – See more at: http://www.televizijastar.com/index.php/2013-12-12-17-26-39/2013-12-12-17-54-11/item/1137-gragjanite-od-istochniot-region-prijavuvaat-najmnogu-korupcija#sthash.nB0nM98m.dpuf

 
 

Се повеќе граѓани пријавуваат корупција. Во изминативе две години, пријави за корупција имало во просек дневно по две. Вкупно за две години се поднесени над 800 пријави, од кои 200 се во источниот регион.
Овдешните жители најмногу реагираат на случаи поврзани со вработување, комуналии, урбанизам и судство. – See more at: http://www.televizijastar.com/index.php/2013-12-12-17-26-39/2013-12-12-17-54-11/item/1137-gragjanite-od-istochniot-region-prijavuvaat-najmnogu-korupcija#sthash.nB0nM98m.dpuf
Се повеќе граѓани пријавуваат корупција. Во изминативе две години, пријави за корупција имало во просек дневно по две. Вкупно за две години се поднесени над 800 пријави, од кои 200 се во источниот регион.
Овдешните жители најмногу реагираат на случаи поврзани со вработување, комуналии, урбанизам и судство. – See more at: http://www.televizijastar.com/index.php/2013-12-12-17-26-39/2013-12-12-17-54-11/item/1137-gragjanite-od-istochniot-region-prijavuvaat-najmnogu-korupcija#sthash.nB0nM98m.dpuf

Се повеќе граѓани пријавуваат корупција. Во изминативе две години, пријави за корупција имало во просек дневно по две. Вкупно за две години се поднесени над 800 пријави, од кои 200 се во источниот регион.
Овдешните жители најмногу реагираат на случаи поврзани со вработување, комуналии, урбанизам и судство.

Прочитај повеќе

Фридом Хаус: Македонија се врати 10 години наназад

freedomhouse.jpg 12.06.2014 На листата на нации во транзиција на Фридом Хаус, Македонија во 2014 година е ставена во категоријата каде што беше пред 10 години. Падот се должи на влошувањето на состојбата со независни медиуми во земјата.

Земјите на листата на Фридом Хаус се рангирани на скала од 1 до 7, при што со 1 се претставени земјите кои бележат најголем демокртаски прогрес, а со 7 оние кои имаат најниско ниво на демократски прогрес. Македонија на оваа листа има демократски индекс од 4,00, односно припаѓа на категоријата на „транзициони/хибридни режими“. Во истата група се наоѓаат и Украина (4,93), Грузија (4,68), Молдавија (4,86), Албанија (4,18) и Босна и Херцеговина (4,43).

По категории, кои заедно ја чинат вкупната оценка, Македонија во извештајот на Фридом Хаус, со наслов „Нации во транзиција“, е категоризирана на следниот начин: изборен процес (3,25), цивилно општество (3,25), независност на медиуми (5,00), корупција (4,25), демократско управување на национално ниво (4,25), демократско управување на локално ниво (3,75) и правна рамка и независност на правосудството (4,25).

 

 

Прочитај повеќе

Новинарите на 24 Вести и на Канал 77 унапредуваа дел од професионалните вештини

ws31052014.jpg 03.06.2014 Унапредување на некои од вештините на новинарите и уредниците на телевизијата 24 Вести и на Радио мрежата Канал 77, беше главна цел на работилниците што се одржаа за време на викендот на 31.05 и на 01.06 2014.
Работилниците во организација на Транспаренси Интернешнл Македонија се во рамките на проектот Поддршка на независни медиуми во Република Македонија, што се спроведува заедно со британската невладина организација ЕРИС, а е финансиски поддржан од Европската Унија.
Со дел од новинарите и уредниците од  24 Вести, нашите експерти Марина Тунева од Скопје и Мартин Хакерби од Лондон разговараа и работеа на теми како што се одбирање на вистински агол при известување од настан или при соопштение од официјален извор, потоа на техники на убаво пишување, како и разработка на хипотетички сценарија за тв сторија, при што посебен осврт се даде на употребата на сликата, односно видео инстертирањето и покривање на текстот. Еден дел од работилницата беше посветен и на анализа на главната информативна емисија на ТВ 24 вести, при што се анализираше генерално содржината на вестите, но и во детали, еден од прилозите што биле емитувани.
 
 
 
Прочитај повеќе

Слаѓана Тасева:Антикорупциската комисија не постои

 
 

 

Инбокс 7: Неделава беа објавени финансиските извештаи на партиите за изборите.Реални ли се извештаите што ги прикажаа партиите?

Тасева: Долго време се боревме да се објавуваат јавно финансиските извештаи од партиските кампањи. Сега ја актуелизираме темата за реалноста и објективноста на тие извештаи. Покрај обврската да се објави тој извештај, Министерот за финансии има обврска да направи образец на кој партиите детално ќе може да ги пријавуваат и приходите и расходите направени во предизборните кампањи. Од овие извештаи реално може да се види од каде стигнале парите и за што се потрошени овие пари. Извештаите не се реални затоа што не се детални, многу се општи, генерализирани и од нив всушност, ништо, не може да се види.

Втората работа, е што во оваа кампања утврдивме дека влегуваат и сретства од други извори. Се плаќаат трошоци за кампањи од сметките на Локалните самоуправи. Таму влегуваат и сретства за кои не им го знаеме потеклото, како наводни донации од луѓе, а не знаеме ништо за потеклото на донираните пари.

   

Прочитај повеќе

Експерти: Говорот на омраза создава насилство

30.05.2014 оворот на омраза може да ги подгори меѓуетничките тензии во Македонија, а од друга страна, институциите не реагираат доволно за спречување на ширењето на омразата, велат упатените. 
 
Консултантот за медиуми Мартин Хакерби вели дека и покрај тоа што надлежните и публиката се свесни за штетноста на феноменот, проблемот сепак постои.
 
 
 


GOVOR NA OMRAZA 30 05 by 24vesti

Прочитај повеќе

Четири медиуми и експерти разменија знаење за специфични медиумски вештини

 ws18052014.jpg19.05.2014 Над 30 новинари и уредници заедно со експерти за медиуми и тренери, во периодот од 16 до 18 мај разменија искуство и знаење за специфични медиумски вештини и техники при изработката на новинарските содржини на медиумите.
Настаните се одвиива во форма на работилници во рамките на проектот Поддршка на независните медиуми во Република Македонија, што е спроведуван од Транспаренси Интернешнл Македонија и ЕРИС од Обединетото Кралство, а е поддржан од Европската Унија, преку инструментот за демократија и човекови права ЕИДХР.
Прочитај повеќе

Финансирањето на изборните кампањи со низа прекршувања на законите

press29042014.jpg Вработените во органите на општините и во јавните претпријатија не го познаваат законот, не прават разлика меѓу партијата и државата, со што самите се изложени на закана од високи затворски казни

29.04.2014 Транспаресни Интернешнл – Македонија (ТИ-М) презеде серија на мониторинг активности за време на одржувањето на изборната кампања на претседателските и предвремените парламентарни избори во Република Македонија, при што во неколку случаи се констатирани низа нерегуларности. Дејствијата на прекршување на законот се манифестирани во вид на плаќање на трошоци наменети за финансирање на изборната кампања во готовина и од страна на неовластен орган, со што повеќекратно е прекршен член 71 став 9 од Изборниот законик, а остварени се и елементите на повеќе кривични дела од Кривичниот законик како што се „Злоупотреба на службена положба и овластување„ член 353 став 2, „Злоупотреба на средствата за финансирање на изборната кампања член 165 -а од Кривичен законик и други). Елементи на ова кривично дело се со користење на недозволени средства за изборната кампања, со исплати спротивни на кампањата за финансирање на кампањата или на друг начин.

 

 pdf slucaj_-_jkp_komunalec_prilep 217.99 Kb

 

pdf slucaj_-_opshtina_studenichani 239.44 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Државни пари во партиски кампањи

money.jpg 23.04.2014 Користењето на јавни пари, работна сила или материјали, согласно изборниот законик, не смее да има во ниту еден облик за изборните кампањи, но тоа редовно се прави, посочуваат експертите, а причината за тоа е токму фактот што досега не е преземена никаква санкција или мерка за одговорност спрема кого било кој вршел злоупотреба.

„Ние имаме нотирано неколку случаи каде вработени од комуналните претпријатија во општините градат или поставуваат платформи за одржување на митинзи, имаме нотирано случаи каде до општините се испраќаат фактури коишто треба да се платат од страна на општината, а тие се за озвочување или за други потреби за користење во рамки на кампањите“, посочува претседателката на Транспаренси Интернешанл.

 
 
 
 
Прочитај повеќе

Медиумското покривање не беше непристрасно – велат меѓународните и домашните набљудувачи

16.03.2014 Транспаренси Интернешнл Македонија (ТИ-М), независна и непрофитна организација која ги промовира вредностите на слободата и демократијата, изврши систематско набљудување на работата на дел од медиумите во Македонија во врска со нивното покривање на претседателските и предвремените парламентарни избори во земјата што се одвиваат овој месец. Набљудувањето беше спроведено како дел од проект кој е воден во соработка со невладината организација ЕРИС (Electoral Reform International Services)  од Обединетото Кралство и невладината организација од Словачка МЕМО 98, специјализирана за набљудување на медиуми, финансиран од Европската Унија, од Европски Инструмент за Демократија и Чоовекови Права.


„Главната цел на проектот е да им се помогне на нашите медиуми да можат да играат многу поконструктивна и поодговорна улога во развојот на демократијата“ – изјави Слаѓана Тасева, претседател на ТИ-М. „Нашата намера е да им понудиме на медиумите меѓународно искуство што би им помогнало да ги усвојат практиките на  непартиско и објективно известување, преку серија на специфични, целни обуки. Воедно се надеваме дека нашиот мониторинг ќе помогне да се иницира дебата за професионалните стандарди“, додаде Тасева.

 

pdf media_monitorinfg_tv__radio_channels 1.52 Mb

 

pdf media_monitoring_print_media 1.22 Mb

 Прочитај повеќе