Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец септември 2023 година

  БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец Септември 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“.   Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции…

Прочитај повеќе
Вести

Пендаровски да го искористи правото на вето, побара Платформата на граѓански организации за борба против корупција

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата денеска побара од Претседателот на државата Стево Пендаровски да го искористи уставно загарантираното право на вето, и да не го потпише указот за прогласување на измените на Кривичниот законик кои вчера, на 6 септември 2023 ги усвои Собранието. Платформата нагласува дека има две причини зошто Претседателот Пендаровски…

Прочитај повеќе
Вести

Известување до медиуми: Повлекување на предлогот за измена на КЗМ. Тоа е обид за „тивка амнестија“

Известување до медиуми: Повлекување на предлогот за измена на КЗМ. Тоа е обид за „тивка амнестија“   Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ-М) изразува загриженост во врска со Предлогот на Владата за изменување и дополнување во скратена постапка на Кривичниот законик.   Предложените измени се спротивни на заложбата за безусловна борба против корупцијата и за засилени санкции…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец август 2023 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец Август 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе
Вести

Максимизирање на влијанието и заштита на укажувачите: клучната улога на системите за внатрешно пријавување

Укажувачите имаат клучна улога во заштитата на јавноста, компаниите и институциите од неоткриена корупција, лошо управување и друго недолично однесување, како и нивните штетни последици. Тие овозможуваат рано откривање на неправилностите, давајќи им можност на организациите да преземат дејствија пред да се предизвика штета во јавноста, да се предизвика одговорност или да се доведе до…

Прочитај повеќе
Вести

Јовески да поднесе оставка, побара Платформата на граѓански организации за борба против корупција

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата денеска побара оставка од Републичкиот јавен обвинител, Љубомир Јовески, поради постапувањето на јавното обвинителство во врска со пожарот во тетовската модуларна болница каде 14 лица го загубија својот живот. „Од изведеното во документарецот „Убиство во Тетово“, истрагата на јавното обвинителство за случајот не е целосна и не…

Прочитај повеќе
Вести

Исполнетост на препораките според Национален систем за интегритет за Народниот правобранител

Транспаренси Интернешнл- Македонија (ТИ-М) во 2016 година го подготви извештајот: „Националниот систем за интегритет на Македонија”, кој содржи анализа на состојбата со столбовите на интегритет на Македонија во однос на корупцијата и ефективноста на националните напори за справување со корупцијата. Во рамките на овој извештај е направена анализа и е дадена оценка за 15 столбови,…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец јули 2023 година

“БИСТРО – МАТНО”   БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ЈУЛИ 2023 година   ========================================================================= Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна и годишните анкети за корупција во рамки на проектот што го нарековме „Бистро-Матно“. Проектот имаше голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот на времето прерасна во…

Прочитај повеќе
Вести

Оглас за вработување во Транспаренси Интернешнл Македонија

Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификувани кандидати кои ќе работат во канцеларијата во Скопје за следниве  работни места: Проектен асистент   Опис на работа: – Поддршка на проектниот координатор во спроведување на проектни активности – Комуникација со проектниот тим и надворешни лица -Учество во следење и спроведување на проектните активности – Логистичка поддршка…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец јуни 2023 година

  “БИСТРО – МАТНО”   БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец Јуни 2023 година         Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна и годишните анкети за корупција во рамки на проектот што го нарековме „Бистро-Матно“.   Проектот имаше голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе