Вести

Отворено писмо: Барање за целосно расветлување на насилниот инцидент во просториите на М-НАВ и заштита на сите оние кои со своето делување укажуваат или пријавуваат можни ризици од корупција

Предмет: Барање за целосно расветлување на насилниот инцидент во просториите на М-НАВ и заштита на сите оние кои со своето делување укажуваат или пријавуваат  можни ризици од корупција   Платформата на граѓански организации против корупцијата бара институциите на системот, во целост да ги расветлат деталите околу насилниот инцидент во М-НАВ, кој се случи на ден…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец декември 2023 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ДЕКЕМВРИ 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателката на ТИ-М, Тасева гостинка во „24 анализа“ на Телевизија 24

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева гостуваше во „24 анализа“ на Телевизија 24, на тема: Дали има транспарентност во изборот за нов јавен обвинител? Меѓу другото таа истакна дека е запрепастувачки еден јавен обвинител да биде дисквалификуван затоа што не доставил документи дали е деловно способен. – Звучи несериозно и дали воопшто постои пропишана…

Прочитај повеќе
Вести

Јавен повик за обезбедување на услуги за превод и лектура

JАВЕН ПОВИК ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА УСЛУГИ ЗА ПРЕВОД И ЛЕКТУРА (Број 12-2023) Превод на публикација од англиски на македонски јазик и лекторирање на македонски јазик   Наслов на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција“   Цел на проектот Проектот има за цел да го зајакне владеењето…

Прочитај повеќе
Вести

Др. Слаѓана Тасева, Претседателка на ТИ-Македонија, активно учествува на CoSP 10 во Атланта

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија учествува на 10-тата Конференција на државите членки на Конвенцијата на Обединетите Нации за борба против корупцијата. Др. Тасева зема активно учество на повеќе панели и учествува во дискусиите на пленарните седници.   Во рамки на Панелот на GI TOC на 11 декември насловен: GI TOC Using the global Organized Crime…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија е добитник на оперативен грант во рамките на Смарт Балкан програмата

Транспаренси Интернешнл – Македонија е овогодишен добитник на оперативен грант во износ од 561.000 NOK во рамките на Смарт Балкан програмата. Транспаренси Интернешнл- Македонија ќе го имплементира оперативниот грант во текот на 2024 и 2025 година. Целта на оперативниот грант е воспоставување на систем на добро владеење за ефикасна превенција за борба против корупцијата и…

Прочитај повеќе
Вести

“Cost-benefit” анализа на антикорупциските политики: Која е цената на борбата против корупцијата?

На 7-ми декември 2023, Транспаренси Интернешнл- Македонија го одржа настанот: “Cost-benefit” анализа на антикорупциските политики: Која е цената на борбата против корупцијата? Настанот го отвори Претседателката на Транспаренси Интернешнл- Македонија, г-ѓа Тасева заедно со Заменик Амбасадор на Делегацијата на Европската Унија Бен Нупнау и Амбасадорката на Швајцарија, Н. Е. Вероник Хулман. Тие се осврнаа  на…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ноември 2023 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец НОЕМВРИ 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот…

Прочитај повеќе
Вести

Платформата на граѓански организации за борба против корупција остро ја осудува партизацијата при изборот на нови членови на Државната комисија за спречување на корупцијата

Почитувани,   Платформата на граѓански организации за борба против корупција остро ги осудува партизацијата и изигрувањето на процесот на избор на нови членови на Државната комисија за спречување на корупцијата. Воедно, Платформата целосно ја поддржува Снежана Камиловска Трповска, која како член на Комисијата за селекција за избор на претседател и членови на Државната комисија за спречување…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателката на ТИ-Македонија, гостинка во „Тема на денот“ на Сител телевизија

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева на 19.11 гостуваше во „Тема на денот“ на Сител телевизија. Тасева ги сподели нејзините очекувања околу новиот извештај на Транспаренси Интернешнл со индексот за перцепција на корупцијата, кој треба да се објави во јануари 2024 година. Таа исто така го истакна својот став околу нивото на соработка помеѓу…

Прочитај повеќе