Барометар на корупција за месец октомври 2009 г.

bistro-matno.jpg 11.11.2009 Кампањи, реклами, соопштенија и повици на македонската Влада, за кои во 2008. година се потрошени речиси 10 милиони евра, е најматен настан во октомври.

Ова е изборот на главните уредници на печатени и електронски медиуми во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“. Во анкетата учествуваа 19 главни уредници, од кои 11 се определија за владините кампањи.

 
Прочитај повеќе

Државите беа повикани да го потпишат антикорупцискиот договор

doha2009inside.jpg 10.11.2009 Земјите кои го потпишаа договорот на Обединетите нации против корупцијата се на состанок во Доха, Катар оваа недела за да ја разгледаат имплементацијата на Конвенцијата на Обединетите нации против корупцијата. Ова е третата сесија на Конференцијата на државите членки на оваа конвенција, која стапи во сила во декември 2005 година.

Седницата била отворена од страна на Јавниот обвинител на Катар, Др. Али Ал – Мари, во присуство на неговото височество, шеикот Тамин Бин Хамад Ал – Хани. Др. Ал – Мари ја опиша конференцијата на државите членки како “ меѓу владин пар екселанс форум за борба против корупцијата“.

 

Прочитај повеќе

Искажи се во Доха: Биди одговорен, биди вклучен, излези јавно!

doha09112009.jpg

09.11.2009 (Доха: Граѓанското општество ги искажа своите барања на конференцијата на државите членки на Конвенцијата на Обединетите нации против корупцијата (UNCAC) од која се бара одговорност, учество и транспарентност.

Почнувајќи од денеска, претставници на 141 земја кои се потпишаа, пристигнаа денес во Доха за да одлучат дали ќе се прифати механизмот за повторно оценување што ќе допринесе договорот да има заби.

Корупцијата ја нарушува демократијата, човековите права и одржливиот развој. UNCAC со членство во целиот свет и широки одредби за транспарентност и отчетност, го има потенцијалот да стане глобална антикорупциска мерка.

 

Прочитај повеќе

Известување

ti_m_eng.jpg 06.11.2009 Транспарентност Нулта-корупција, со поддршка и во соработка со владата на Кралството Норвешка и нивната амбасада во Република Македонија, го реализира проектот „Подобрување на изборниот систем во Република Македонија“.  Во тие рамки е и одржувањето на Тркалезната маса/Работилница со наслов „Подобрување на системот за транспарентно и отчетно финансирање на политичките партии и на изборните кампањи во Република Македонија“, што ќе се одржи на 6,7 и 8 ноември во Маврово.

 

Прочитај повеќе

Скопска „единица“ ветува поголема транспарентност во работењето

sudstvo.jpg
02.11.2009 Основен суд Скопје 1 како најголем кривичен суд во државава и во кој се постапува по предмети што се однесуваат на организираниот криминал и корупција во скоро време планира комплетно отворање не само кон јавноста, туку и кон граѓаните. Веќе еден месец во скопска „единица“ се преземаат одредени активности за отворање канцеларија за односи со јавноста, а оттаму и најава за нови иницијативи со кои судот ќе се доближи до граѓаните.
 
Прочитај повеќе

Зголемените плати на судиите не гарантираат независно судство

court-wall.jpg
31.10.2009 Корупцијата во судството нема да се намали и покрај одлуката за зголемувањето на платите во судството, едногласни се експертската и политичката јавност, откако собраниската комисија за политички систем одлучи да ги награди членовите на Судскиот совет и на Советот на јавни обвинители со повисоки плати. Со последната одлука на комисијата, кој сé уште се разгледува во собраниските комисии, со месечни примања од околу 80.000 денари, претседателите на Судскиот совет и на Советот на јавни обвинители (во случајов Васил Грчев и Елена Гошева) ќе бидат најплатените државни функционери, заедно со претседателот, премиерот и спикерот во Собранието, кои примаат плата од околу 90.000 денари.
 
Прочитај повеќе

Камери ќе ги следат и судиите

sud-vnatre.jpg 26.10.2009 Најавите дека во секоја судница ќе се постави камера за да се чува аудиовизуелниот запис од претресот, предизвикува контроверзни реакции од јавноста. Од една страна, граѓаните сметаат дека тоа ќе ја ограничи манипулацијата од судиите и ќе им обезбеди правично судење, а експертите предупредуваат дека мора да се предвидат ефикасни мерки за заштита од злоупотреба на снимките. – Веста дека ќе се воведуваат камери во судниците е позитивна затоа што судиите ќе мора да внимаваат како судат и нема да можат да се однесуваат како кадии – реагира граѓанин, кој по неправично судење, во потрага по правдата, се жалел во Судот за човекови права во Стразбур.
 
Прочитај повеќе

Македонија во 2009. најдобра по медиумските слободи на Балканот

rwb.gif 20.10.2009 Македонија напреднала осум места во извештајот на Репортери без граници (РСФ) за медиумските слободи во светот и за 2009. е најдобро рангирана балканска земја.

Македонија во извештајот за 2009 година се наоѓа на 34 место со 8,75 негативни поени, додека лани била на 42. со 8,25 негативни поени. Во извештајот вкупно се рангирани 175 земји.

После Македонија од земјите во регионот најдобро рангирана е Грција (35), Словенија е 37, БиХ е 39, Романија е на 50 место, следат Србија (62), Бугарија (68), Косово (75), Црна Гора (77), кај Хрватска (78) е регистриран голем пад поради убиствата врз новинарите, додека Турција е (122).
 
Прочитај повеќе

Корупцијата и натаму владее со Балканот

  udripari15.10.2009 Недоволно ефикасна борба против корупцијата е критиката на Европската комисија во годишниот извештај за напредокот во евроинтегративниот процес на сметка на речиси сите земји на западен Балкан.

Она што може да се види на прв поглед како заедничка и тоа негативна ставка во извештаите за напредокот на скоро сите држави на западен Балкан се лошите резултати во борбата против корупцијата и организираниот криминал.

Драго Кос претседател на групата држави на Советот на Европа, за Дојче веле ги коментирал наводите на ЕК за недоволно ефикасната борба против корупцијата на западен Балкан.

“Европската комисија е целосно во право. Сите овие земји имаа многу големи проблеми со корупцијата. Тоа не е ситуација само денес, тоа произлегува од историјата. Разликите, меѓутоа  постојат кога ќе погледнеме што тие земји работат со проблемот корупција“, изјавил Кос.

 

Прочитај повеќе

Македонија доби препорака за почеток на преговори за членство во ЕУ

 mac-euflag14.10.2009 Македонија доби препорака за почеток на преговори за членство во Европската Унија.Еврокомесарот за проширување Оли Рен ова го соопшти попладнево во Брисел претставувајќи го Извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија.„Сега може да препорачаме отворање на преговори за членство со поранешната југословенска република Македонија“, изјави Рен „Земјата оствари убедлив напредок и суштински се осврна на клучните реформски приоритети“, истакна комесарот, осврнувајќи се на осумте одредници.

 

Прочитај повеќе