Вести

Санкциите од надвор ќе имаат ефект кога ќе бидат потврдени со завршени судски процеси дома – Методи Зајков, Транспаренси Интернешнл Македонија

Генералниот секретар Методи Зајков рече дека секоја влада треба да има политичка волја да го решава проблемот со неказнивост на корумпираните и кај своите функционери, а не само кај претставници на опозиција Санкциите од надвор ќе имаат ефект кога ќе бидат потврдени од домашните институции со завршени судски процеси, изјави за Гласот на Америка генералниот…

Прочитај повеќе
Вести

Тасева за тимот од САД што ќе истражува корупција: Порака дека повеќе нема да се толерираат само зборови

Порака дека нема веќе да се толерираат само зборови, мора да се покаже дека нешто се прави. Мислам дека е така најдобро да ги оцениме, но што ќе излезе како резултат, ќе видиме., вели во разговор за „Локално“, претседателката на Здружението Транспаренси интернешнал Македонија, Слаѓана Тасева, откако беше најавено дека во земјава доаѓа тим од САД кој…

Прочитај повеќе
Вести

20 ГОДИНИ ДРЖАВНА КОМИСИЈА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА КОРУПЦИЈАТА

На ден 15-ти ноември 2022 година Државната комисија за спречување на корупцијата  го одбележа  20 години работење на  Државна комисија за спречување на корупцијата. Свое обраќање имаше и првата претседателка на Државна комисија за спречување на корупцијата г-ѓа Слаѓана Тасева. Транспаренси Интернешнл – Македонија и го честита јубилејот на сегашните и поранешните членови на Државната…

Прочитај повеќе
Вести

Оглас за вработување на правен советник

Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификуван кандидат кој ќе работи во канцеларијата во Скопје за работно место-Правен советник. Опис на работа: дава правни совети на граѓани во Центарот за правни работи (Advocacy and Legal Advice Center – ALAC) врши задачи на евидентирање и известување на предметите за правни совети самостојно спроведува истражувања и…

Прочитај повеќе
Вести

Изборите за шеф на ОЈО ГОКК требаше да ја вратат довербата во оваа институција, но наместо тоа создаваат уште повеќе сомнежи, реагираат експертите

Изборот на шеф на Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција, кои обвинителите самите го бираа, на површина извади многу недостатоци и нелогичности во законското решение, кое го предвидува овој избор, согласни се ескпертите во вечерашната Топ Тема на Телма. Обвинителите го избраа Ислам Абази, колега за кого не можеше да се пронајде ниту…

Прочитај повеќе
Вести

Работилница на тема „Улогата на лицата одговорни за внатрешно пријавување за ефикасна имплементација на Законот за заштита на укажувачи“

Транспаренси Интернешнл Македонија во рамки на проектот „Застапување на имплементација на законодавство за укажувачите во Република Северна Македонија“ на 7 октомври 2022 организираше работилница на тема „Улогата на лицата одговорни за внатрешно пријавување за ефикасна имплементација на Законот за заштита на укажувачи“. Говорници на оваа работилница беа г-ѓа Слаѓана Тасева, претседателка на Транспаренси Интернешнл Македонија,…

Прочитај повеќе
Вести

Усвоена Стратегијата за работа на Платформата на одржаното годишно Собрание

Платформата на граѓански организации за борба против корупција на 19-ти и 20-ти септември 2022 година одржа годишно Собрание на кое се усвои Стратегијата за работа на Платформата. Овој стратешки план се однесува за периодот од 2022 до 2025 година. Планот го опишува внатрешниот капацитет на Платформата, нејзината мисија и визија и дава насоки за приоритетите…

Прочитај повеќе
Вести

Укажувачите и укажувањето во Македонија

Центарот за истражувачко новинарство – SCOOP Macedonia подготви информативно видео за состојбата на укажувањето во Македонија каде што се презентирани ставови од претставници од Регионалната анти-корупциска иницијатива (РАИ), министерот за правда Никола Тупанчевски, и Н.Е Амбасадорот Дејвид Гир. И покрај предизвиците и недостатокот на транспарентност во системите во однос на заштитата на укажувачите, регионот во…

Прочитај повеќе
Вести

Став на Групата ЦИВИТАКС за предложената даночна реформа

Министерството за финансии објави неколку важни промени во даночниот систем, со намера поголем дел од нив да почнат да се применуваат почнувајќи од 1 јануари 2023 година. Групата ЦИВИТАКС, основана во 2018 година, како неформална група од 14 основачки и 29 придружни влијателни граѓански организации и физички лица, се произнесува со следниот генерален став. Граѓанските…

Прочитај повеќе
Вести

Недоволна координација и интерес кај државните институции за надминување на ризикот од корупција во просторното планирање, урбанизмот и градежништвото – покажува најновиот извештај на Транспаренси Интернешнл Македонија

Во периодот од април до јуни 2022 година во рамки на проектот на Транспаренси Интернешнл Македонија: „Проценка на ранливоста од корупција во државните институции и локални власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво” изготвен е втор квартален извештај за мониторинг на спроведување на препораките кои беа подготвени од Транспаренси Интернешнл Македонија за јавните институции за…

Прочитај повеќе