ХК – Нови случаи на прекумерна сила од „Алфите“

helsinski-logo

19.11.2007  „Нови случаи на индицирана употреба на физичка сила врз граѓани, во кои се замешани и Алфите“, наведува Хелсиншкиот комитет во најновиот месечен извештај за состојбата на човековите права во Македонија.

Случаите се темелат на претставки и лекарски докази од лица кои тврдат дека биле физички малтретирани во полициски станици.

Хелсиншкиот комитет констатира дека зголемениот број на вакви случаи во последно време делува загрижувачки и апелира до МВР да спроведе објективна внатрешна истрага за утврдување евентуална одговорност од полициските службеници.

Прочитај повеќе

Дирекција ќе управува со конфискуваниот имот

  scalemoney

16.11.2007 И покрај зголемениот обем на одземени предмети во кривични и прекршочни постапки, се' помала е сумата што се уплатува во буџетот по нивната продажба. Од анализите, Министерството за правда утврдило дека постапувањето со конфискуваните предмети е извор на корупција и како решение предлага да се основа посебна дирекција, која ќе управува со конфискуваниот и незаконски стекнатиот имот, како и со одземените предмети во кривичните и прекршочните постапки. Предлогот за донесување закон е доставен до Собранието на мислење.

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец Октомври 2007 г.

bistromatno

14.11.2007 Помилувањето на Александар Верушевски од страна на претседателот Бранко Црвенковски е најматен, а спречување на продажбата на ТЕЦ Неготино е најбистар настан во октомври во Македонија.

            Ова го решија главните уредници на 17 највлијателни печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро-Матно“ на независната новинска агенција Макфакс и невладината организација Транспарентност–Нулта корупција.

 

Прочитај повеќе

Македонија со среден ризик за странски инвестиции

investment

13.11.2007 Македонија е земја со среден безбедносен и политички ризик за странските инвестиции.

Ова го покажа студијата „Risk map 2008“ на консултантската куќа Control Risks, која оценува дека во речиси 60 насто од земјите во развој постојат сериозни закани за странските инвестиции во политичкото и безбедносното опкружување.

Студијата ги дели земјите според политичкиот и безбедносниот ризик во четири групи и тоа земји со висок, среден, низок и незначителен ризик.

Прочитај повеќе

Промовиран прирачник за корпоративно управување

berza

13.11.2007 Подигнување на свеста кај македонските друштва за важноста на практиките на доброто корпоративно управување е целта на проектот на Македонска Берза, кој беше претставен денеска во Скопје.Носителот на проектот за оваа намена изработи „Прирачник за добро корпоративно управување на македонските акционерски друштва“, со поддршка на УСАИД, Меѓународната финансиска корпорација и швајцарската Влада.

Прирачникот треба да биде користен како практична алатка од страна на раководствата на компаниите при планирањето и извршувањето на одлуките во секојдневното работење.

Прочитај повеќе

Јавно обвинителство: Нема кривично дело во продажбата на градежното земјиште зад „Рамстор“

hotel

12.11.2007 Јавното обвинителство на Република Македонија во денешното соопштение наведува дека нема место за јавно-обвинителска интервенција  во врска со продажбата на градежното земјиште сопственост на државата, а лоцирано во непосредна близина на трговскиот центар „Рамстор“.

 

– Објавувањето на јавното наддавање е во согласност со Уредбата за начинот и постапката на оттуѓување, давање под закуп и висината на посебните трошоци на постапките за отуѓување и давање под закуп на градежното земјиште сопственост на Република Македонија, бидејќи истото е сторено во средствата за јавно информирање, а Уредбата не посочува потреба од објава во странските гласила, се вели во соопштението.

 

Прочитај повеќе

ЕУ ги опомена партиите за изборните трошоци

election2006

12.11.2007 И владејачките и опозициските партии остануваат глуви на забелешките на Европската комисија дека во последната изборна кампања потрошиле повеќе пари од дозволеното, без да се знае нивното потекло. Во ВМРО-ДПМНЕ и во СДСМ немаат конкретен одговор на ваквите забелешки и кратко повторуваат дека работат според прописите. Во Извештајот од ЕК е наведено дека партиите во последната изборна кампања потрошиле повеќе пари од сумата предвидена во Изборниот законик, дека многу донации се од непознато потекло, особено во форма на реклами во медиумите со драстично намалена цена.

Експертите сметаат дека партиите постојано и успешно ја избегнуваат темата злоупотреби при финансирањето на изборната кампања. Не сакаат да ги објават имињата на фирмите што ги финансираат нивните кампањи, зашто со тоа ќе ги откријат најголемите бизнис-врски во државата.
 

Прочитај повеќе

Македонија 35-та во светот според рамноправност на половите

gender

09.11.2007 Македонија, според индексот на рамноправност на половите е на 35-те место во светот, покажаа податоците на најновото истражување на Светскиот економски форум, кое опфаќа 128 држави.

Првите места според рамноправноста на половите во економијата, политиката и образованието ги држат нордиските земји Шведска, Норвешка, Финска и Исланд, најлошо рангирана европска држава е Турција, а последните три места во светот ги делат Пакистан, Чад и Јемен.

Од земјите во регионот најдобро е рангирана Хрватска на 16 место, Бугарија е 25-та, а зад Македонија се Словенија (49), Албанија (66), Грција (72) и Турција (121).
 

Прочитај повеќе

Напредокот на Македонија во транзицијата оценет со 3,1-3,2

ebrd

09.11.2007 Македонија за остварениот напредок во транзицијата во 2007 година доби оценка помеѓу 3,1 и 3,2, во извештајот што денеска го објави Европската банка за обнова и развој (ЕБРД).

Просечната оценка е добиена врз база на девет индикатори, со кои се мерат структурните и институционалните реформи. Оценките се движат од најлоша 1 до најдобра 4+, која означува високоразвиена пазарна економија.

Прочитај повеќе

Трошоците за владините кампањи врвна тајна

investmac

09.11.2007 Владината рекламна кампања на домашен и на меѓународен план не спласнува. И покрај бројните настојувања на јавноста, на медиумите и на невладини институции да се даде отчет за потрошеното и за ефектите од кампањата, од официјалните места и натаму молк. Во најдобар случај, одговорите се сведуваат на своевидни ребуси, од типот дека бројките се во Буџетот.

Владата, сепак, тврди дека процената на „Утрински“ за износот на кампањите е претерана, но не открива колку средства се издвоени за маркетинг-кампањите за привлекување странски инвестиции.

Прочитај повеќе